Advies - vergoed avapritinib (Ayvakyt®) voor de behandeling van een zeldzame bloedziekte
Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om avapritinib (Ayvakyt®) na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit medicijn kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met mestcelziekte Dit is een zeer zeldzame, agressieve bloedziekte. De aanleiding voor dit advies was de plaatsing van het middel in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’.
Avapritinib is bedoeld voor bepaalde mensen met een zeldzame, agressieve bloedziekte
Avapritinib is de werkzame stof. De merknaam is Ayvakyt®. Het medicijn is een tablet die je slikt.
Avapritinib kan worden gebruikt bij mensen met gevorderde systemische mastocytose. Mensen met mastocytose hebben te veel mestcellen in het lichaam. Mestcellen zijn witte bloedcellen. In de mestcellen zitten stofjes die kunnen vrijkomen. De stofjes die vrijkomen geven klachten, bijvoorbeeld jeuk, misselijk zijn, diarree en buikpijn. Systemische mastocytose betekent dat er te veel mestcellen zijn in het hele lichaam. Door de stapeling van de mestcellen in het hele lichaam komen kanker en orgaanschade vaak voor bij mensen met systemische mastocytose.
Meer informatie voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Advies Zorginstituut over vergoeding van avapritinib
Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om avapritinib (Ayvakyt®) na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Het Zorginstituut adviseert dat de prijs met 75% moet dalen.
Voorwaarden voor vergoeding van avapritinib
Voor vergoeding gelden de volgende voorwaarden.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.
Hoe is het advies ontstaan?
De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) en de Adviescommissie Pakket (ACP) adviseren het Zorginstituut bij het uitbrengen van een pakketadvies. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de minister.
Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.
Uitleg over sluis voor dure geneesmiddelen
De minister heeft avapritinib voor deze indicatie in de 'sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst. Een medicijn in deze sluis komt pas voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking als:
- er een positief pakketadvies van het Zorginstituut is;
- er afspraken en waarborgen zijn voor gepast gebruik;
- er succesvol met de fabrikant over prijsverlaging is onderhandeld.
Kijk voor meer uitleg op de pagina ‘Sluis voor dure geneesmiddelen’.
Bijlagen
-
ACP-advies over avapritinib (Ayvakyt®) voor de behandeling van een zeldzame bloedziekte
ACP-advies aan de Raad van Bestuur van het Zorginstituut over avapritinib (Ayvakyt®) voor de behandeling van een zeldzame ...
-
Verslag van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) avapritinib (Ayvakyt®)
Verslag van de vergadering van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) over avapritinib (Ayvakyt®). Dit medicijn kan worden ...