Adviescommissie Pakket (ACP)
De Adviescommissie Pakket (ACP) is een onafhankelijke commissie en adviseert de Raad van Bestuur van Zorginstituut Nederland. De ACP adviseert vooral over dure geneesmiddelen en behandelingen, maar bijvoorbeeld ook over langdurige zorg en mondzorg. De commissie maakt hierbij maatschappelijke afwegingen: of we bepaalde zorg verantwoord kunnen betalen. De ACP bestaat uit verschillende deskundigen, waaronder artsen, economen en andere deskundigen met expertise en ervaring vanuit patiëntenperspectief.
Korte uitleg over de ACP
Wat doet de ACP, welke afwegingen maakt de commissie en wie zitten er in deze commissie? In deze video legt voorzitter Wija Oortwijn het uit.
Adviezen van de ACP: pakketcriteria en maatschappelijke afweging
De ACP geeft adviezen aan het Zorginstituut over de vraag of zorg wel of niet thuishoort in het basispakket van de zorgverzekering. Zij toetst deze adviezen aan onder andere de 4 pakketcriteria:
Pakketcriteria |
---|
Noodzakelijkheid |
|
Effectiviteit |
|
Kosteneffectiviteit |
Is de verhouding tussen wat de behandeling kost en wat deze oplevert acceptabel? |
Uitvoerbaarheid |
Is opname van de behandeling in het pakket in de praktijk te realiseren? |
Met deze informatie maakt de ACP een maatschappelijke afweging: ze kijkt naar de belangen van patiënten én alle premiebetalers. Dat zijn alle burgers in Nederland. Specifiek gaat het om de belangen van:
- Patiënten die in aanmerking komen voor vergoeding van de behandeling.
- Patiënten met andere aandoeningen. Zij willen namelijk graag dat ook de behandeling voor hun aandoening vergoed blijft. Of dat ook nieuwe behandelingen vergoed kunnen worden.
- Alle premiebetalers. Zodat het geld dat we met zijn allen betalen, wordt uitgegeven aan de juiste zorg.
Adviezen van commissies aan het Zorginstituut
Het Zorginstituut beoordeelt of zorg kan worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Daarbij ontvangt het adviezen van 2 onafhankelijke commissies: de Wetenschappelijke adviesraad (WAR) en de ACP. De WAR adviseert over de wetenschappelijke onderbouwing van een beoordeling. De WAR kijkt daarbij naar hoe goed bepaalde zorg werkt, voor welke patiënten het werkt en of de beoordeling van de kosteneffectiviteit van voldoende kwaliteit is. De ACP is er voor de maatschappelijke afweging: zij adviseert vanuit het maatschappelijke perspectief of een behandeling of interventie opgenomen zou moeten worden in het basispakket. Het basispakket moet namelijk maximale gezondheidswinst opleveren voor de hele samenleving. De ACP bekijkt onder andere of de kosten van de behandeling opwegen tegen de gezondheidswinst. Hierbij weegt ze de belangen mee van de patiënten die in aanmerking komen voor vergoeding van een bepaalde behandeling, maar ook die van patiënten met andere aandoeningen én de belangen van alle premiebetalers. De ACP adviseert niet over alle vraagstukken, maar vooral wanneer er sprake is van een grote maatschappelijk impact. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Publicaties
-
Argumentenkader dure geneesmiddelen
In het argumentenkader dure geneesmiddelen laat de Adviescommissie Pakket (ACP) zien welke afwegingen zij maakt bij de vraag of ...
-
Reglement Adviescommissie Pakket Zorginstituut Nederland
Het Reglement Adviescommissie Pakket Zorginstituut Nederland zoals dat op 5 december 2016 door de Raad van Bestuur van het ...