Advies - uitbreiding vergoedingsvoorwaarden subcutane CGRP-remmers

Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om de vergoedingsvoorwaarden uit te breiden voor 3 subcutane CGRP-remmers. Het gaat om de medicijnen erenumab (Aimovig®), fremanezumab (Ajovy®) en galcanezumab (Emgality®). Subcutaan betekent dat deze geneesmiddelen onder de huid worden geïnjecteerd. Deze medicijnen kunnen bepaalde patiënten met regelmatig terugkerende migraine helpen om minder vaak migraineaanvallen te hebben. Ze staan al in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Als wij positief adviseren en de minister ons advies overneemt, worden de vergoedingsvoorwaarden uitgebreid. Wij adviseren wel extra voorwaarden voor vergoeding.

Stand van zaken: advies gestuurd naar de minister

Het Zorginstituut heeft dit advies naar de minister van VWS gestuurd. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Erenumab, fremanezumab en galcanezumab bedoeld voor bepaalde mensen met migraine

Erenumab, fremanezumab en galcanezumab zijn de werkzame stoffen. De merknamen zijn respectievelijk (Aimovig®), (Ajovy®) en (Emgality®). De medicijnen worden toegediend met een injectie onder de huid.

De medicijnen kunnen worden gebruikt bij mensen met migraine. Bij een migraineaanval gebeurt er iets in het zenuwstelsel, waardoor de bloedvaten in het hoofd eerst vernauwen en daarna sterk uitzetten. Dat uitzetten van de bloedvaten zorgt voor de hoofdpijn. Migraineaanvallen duren tussen de 4 en 72 uur en belemmeren dagelijkse activiteiten. Er zijn 2 vormen van migraine, namelijk regelmatig terugkerende (episodische) en chronische migraine. De ernst van de symptomen is gelijk. Mensen met episodische migraine hebben per maand meer dan 4 en minder dan 14 dagen hoofdpijn. Mensen met chronische migraine hebben iedere maand vaker dan 14 dagen hoofdpijn.

Advies Zorginstituut over vergoeding van erenumab, fremanezumab en galcanezumab

Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om erenumab (Aimovig®), fremanezumab (Ajovy®) en galcanezumab (Emgality®) te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering voor mensen met episodische migraine. Daarvoor moeten de fabrikanten wel hun prijzen met minstens 25% laten zakken. Het is nu nog lastig inschatten hoeveel mensen met episodische migraine in aanmerking komen voor deze medicijnen als ze vergoed worden. Daarom adviseert het Zorginstituut ook om met de fabrikanten te onderhandelen over volume-gerelateerde prijskortingen van 25% of meer. Dat betekent: als het aantal verkochte medicijnen toeneemt in grote hoeveelheden, dan geeft de fabrikant een korting. Pas dan is het maatschappelijk verantwoord om CGRP-remmers ook te vergoeden voor mensen met regelmatig terugkerende migraine.

Kijk voor meer uitleg over het GVS en de bijlagen 1A, 1B en 2 op de pagina ‘Vergoeding van extramurale geneesmiddelen (GVS)’.

Voorwaarden voor vergoeding van erenumab, fremanezumab en galcanezumab

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.

Hoe is het advies ontstaan?

De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) en de Adviescommissie Pakket (ACP) adviseren het Zorginstituut bij de beoordeling. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken. 

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Uitleg over vergoeden van medicijnen

Erenumab (Aimovig®), fremanezumab (Ajovy®) en galcanezumab (Emgality®) zijn extramurale geneesmiddelen. Extramuraal betekent: medicijnen voor thuisgebruik die u op recept van een arts bij de apotheek kunt halen. Ze worden alleen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als ze in het GVS staan.