Advies - wel of niet vergoeden exagamglogene autotemcel (Casgevy®) voor de behandeling van erfelijke bloedarmoede

Zorginstituut Nederland beoordeelt of exagamglogene autotemcel (Casgevy®; exa-cel) vergoed kan worden. Dit medicijn kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met een vorm van erfelijke bloedarmoede. Exa-cel is een sluisgeneesmiddel. Vanwege de te verwachten hoge kosten heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het medicijn voor gebruik bij genoemde patiënten in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’ geplaatst. 

Exa-cel is bedoeld voor bepaalde mensen met erfelijke bloedarmoede

Exa-cel is de werkzame stof. De merknaam is Casgevy®. Het medicijn is een eenmalige injectie.  

Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen vanaf 12 jaar met transfusieafhankelijke β-thalassemie (TDT) voor wie een stamceltransplantatie geschikt is, maar voor wie geen donor beschikbaar is. Bij een stamceltransplantatie krijgt een patiënt gezonde stamcellen toegediend, via het bloed. TDT is een erfelijke vorm van bloedarmoede. Patiënten met TDT maken niet genoeg hemoglobine aan. Hemoglobine is een ijzerrijk eiwit in rode bloedcellen. Hemoglobine zorgt ervoor dat organen zuurstof opnemen uit de longen. Door het tekort aan hemoglobine krijgen patiënten bloedarmoede. Zij kunnen zich daardoor moe en zwak voelen en er bleek uitzien. 

De fabrikant vraagt vergoeding aan voor een bepaalde groep patiënten. De volledige indicatie voor vergoeding en gebruik is te lezen in het uitklapmenu.

Uitleg over sluisgeneesmiddelen

De minister heeft exa-cel voor inzet bij bepaalde patiënten met bloedarmoede in de 'sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst. Geneesmiddelen die in het ziekenhuis worden gebruikt, noemen we intramurale geneesmiddelen. Nieuwe intramurale geneesmiddelen worden meestal zonder bijzondere afspraken over de prijs of het gebruik toegelaten tot het basispakket van de zorgverzekering. Als nieuwe middelen veel kosten, dan kan de minister van VWS besluiten om deze tijdelijk uit het basispakket te houden en in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’ plaatsen. Dit betekent dat het middel pas voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komt, als:

  • het Zorginstituut een positief pakketadvies heeft uitgebracht;
  • er afspraken zijn gemaakt voor gepast gebruik;
  • de minister een prijsonderhandeling heeft uitgevoerd.

Kijk voor meer uitleg op de pagina ‘Sluis voor dure geneesmiddelen’.

Hoe ontstaat het advies?

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vraagt het Zorginstituut een beoordeling te doen. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) en de Adviescommissie Pakket (ACP) adviseren het Zorginstituut bij de beoordeling. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl.

Planning

Planning tot aan publicatie advies
Stap in het proces Datum
Aanlevering dossier compleet januari 2025
Start beoordeling dossier januari 2025
Eerste bespreking in de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) 24 februari 2025
Start technische consultatie 25 - 28 februari 2025
Klokstop (max. 3 maanden), aangevraagd door de fabrikant voor het aanleveren van extra informatie. Hierna gaat de beoordeling door het Zorginstituut verder.
Tweede bespreking in de WAR 23 juni 2025
Bespreking in de Adviescommissie Pakket (ACP) nog niet bekend
Publicatie advies nog niet bekend

Betrokken partijen

  • Vertex Pharmaceuticals B.V.
  • Nederlandse Vereniging voor Hemofiliebehandelaren
  • Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)
  • OSCAR Nederland
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)