Duiding - vergoed pembrolizumab (Keytruda®) voor de behandeling van borstkanker
Zorginstituut Nederland concludeert in een duiding dat pembrolizumab (Keytruda®) vergoed mag worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit medicijn kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met vroege (niet-uitgezaaide) borstkanker. Dit is de tweede keer dat het Zorginstituut het medicijn heeft beoordeeld. De fabrikant heeft nieuwe gegevens gedeeld over het effect van het medicijn op de overlevingskans van deze patiënten. Deze gegevens waren bij de eerste beoordeling nog niet beschikbaar.
Pembrolizumab is bedoeld voor bepaalde mensen met borstkanker
Pembrolizumab is de werkzame stof. De merknaam is Keytruda®. Het medicijn is een injectie.
Het medicijn kan worden gebruikt als aanvullende behandeling rondom een borstkankeroperatie bij mensen met borstkanker in een vroeg stadium. Bij borstkanker in een vroeg stadium is de kanker nog niet uitgezaaid naar het omliggende weefsel of andere delen van het lichaam.
De behandeling met pembrolizumab bestaat uit een medicatiekuur vóór de operatie om alvast het afweersysteem te stimuleren de kankercellen aan te vallen en een medicatiekuur ná de operatie om de kans op terugkeer van de ziekte te verkleinen. De voor- en nabehandeling samen noemen we een perioperatieve behandeling.
Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen met triple-negatieve borstkanker. Dit betekent dat:
- de tumor niet groeit onder invloed van het hormoon oestrogeen;
- de tumor niet groeit onder invloed van het hormoon progesteron;
- de tumor niet HER2-positief is.
De levensverwachting is bij triple-negatieve borstkanker vaak slechter dan bij andere soorten borstkanker. Ook hebben mensen met deze aandoening een groter risico om later weer borstkanker te krijgen. Dit noemen we een hoog risico op recidief. Bij het bepalen van het risico op recidief spelen ook andere risicofactoren een rol. Bijvoorbeeld tumorgrootte en verspreiding naar lymfeklieren in de oksel.
Meer informatie voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Duiding Zorginstituut over vergoeding van pembrolizumab
Het Zorginstituut concludeert dat pembrolizumab (Keytruda®) vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering voor deze groep patiënten. Uit de nieuwe data van de fabrikant blijkt namelijk dat de peri-operatieve behandeling met pembrolizumab bij deze patiënten voldoet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Daarnaast ondersteunt het Zorginstituut het standpunt van borstkankerspecialisten om de nabehandeling van pembrolizumab alleen in te zetten voor patiënten bij wie de kanker niet helemaal verdwenen is na een operatie. Ook ondersteunt het Zorginstituut het plan van borstkankerspecialisten om verder onderzoek te doen naar de behandeling.
Eerder advies pembrolizumab niet overgenomen
Het Zorginstituut concludeerde in zijn advies van 23 mei 2024 dat peri-operatieve behandeling (vóór én na de operatie) met pembrolizumab niet voldeed aan het wettelijk criterium ‘stand van de wetenschap en praktijk. Maar omdat het wel een veelbelovend medicijn is, adviseerde het Zorginstituut om dit voorwaardelijk toe te laten tot het basispakket. De toenmalige minister voor Medische Zorg heeft in juni 2024 besloten om het advies van het Zorginstituut niet over te nemen en wilde eerst nieuwe data van de fabrikant afwachten.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.
Hoe is het advies ontstaan?
De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) adviseert het Zorginstituut bij het uitbrengen van een pakketadvies. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de minister.
Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.