Advies - wel uitbreiden vergoedingsvoorwaarden elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio®) in combinatie met ivacaftor (Kalydeco®)
Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om de vergoedingsvoorwaarden voor elaxacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio®) in combinatie met ivacaftor (Kalydeco®) uit te breiden. Dit medicijn kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met taaislijmziekte. Dit medicijn is al opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) voor patiënten vanaf 6 jaar met taaislijmziekte. De minister heeft ons advies inmiddels overgenomen. Dat betekent dat dit medicijn ook kan worden vergoed voor patiënten van 2 tot en met 5 jaar. Wel gelden extra voorwaarden voor vergoeding. De vergoeding gaat in vanaf 1 april 2025.
Update maart 2025: vergoedingsvoorwaarden voor uitgebreid per 1 april 2025
De minister van VWS heeft het advies van het Zorginstituut overgenomen. Dat betekent dat per 1 april 2025 de vergoedingsvoorwaarden voor elaxacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio®) in combinatie met ivacaftor (Kalydeco®) worden uitgebreid. Dit medicijn kan daardoor ook worden vergoed voor patiënten van 2 tot en met 5 jaar. Wel gelden er extra voorwaarden voor vergoeding.
Lees het vergoedingsbesluit van de minister in de Staatcourant.
Elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor in combinatie met ivacaftor is bedoeld voor bepaalde kinderen met taaislijmziekte
Elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor en ivacaftor zijn de werkzame stoffen. De merknamen zijn Kaftrio® en Kalyedeco®. De medicijnen zijn korrels (granulaat) die worden gemengd met zacht voedsel of vloeistof en die je doorslikt. Een kind neemt elke dag 1 zakje korrels met elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor in de ochtend en 1 zakje korrels met ivacaftor in de avond.
Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen met taaislijmziekte. Dit noemen we ook wel cystische fibrose (CF). Dit is een erfelijke chronische ziekte, waarbij het CFTR-eiwit minder goed werkt. CFTR is de afkorting van cystic fibrosis transmembrane conductance regulator. Het CFTR-eiwit zorgt voor goed en soepel slijm. Door een fout in het CFTR-eiwit werkt het minder goed en wordt het slijm taaier. Ophoping van taai slijm in de longen zorgt voor hoesten, een verminderde werking van de longen en telkens terugkerende longontstekingen. Kinderen met CF hebben vaak een groeiachterstand door een verminderde opname van voedingsstoffen en een verminderde stofwisseling.
Meer informatie voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Advies Zorginstituut over vergoeding van elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor in combinatie met ivacaftor
Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om de vergoedingsvoorwaarden uit te breiden voor elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor (Kaftrio®) in combinatie met ivacaftor (Kalydeco®), voor patiënten van 2 tot en met 5 jaar. Om in aanmerking te komen voor vergoeding moet wel aan de volgende voorwaarden worden voldaan:
- een prijsvermindering van minimaal 75% van elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor in combinatie met ivacaftor;
- afspraken over gepast gebruik van de medicijnen met de beroepsgroep voor doelmatige inzet van de behandeling;
- verzameling van data op de lange termijn over de effectiviteit en veiligheid van elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor in combinatie met ivacaftor bij deze groep patiënten.
Wij adviseren uitbreiding van de extra voorwaarden, de zogeheten bijlage 2-voorwaarden.
Kijk voor meer uitleg over het GVS en de bijlagen 1A, 1B en 2 op de pagina ‘Vergoeding van extramurale geneesmiddelen (GVS)’.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.
Hoe is het advies ontstaan?
Het Zorginstituut adviseert de minister na de beoordeling. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.
Uitleg over vergoeden van medicijnen
Elexacaftor/tezacaftor/ivacaftor in combinatie met ivacaftor zijn extramurale geneesmiddelen. Extramuraal betekent: medicijnen voor thuisgebruik die u op recept van een arts bij de apotheek kunt halen. Ze worden alleen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als ze in het GVS staan.