Kraamzorg

Verzekerde zorg - Kraamzorg

Kraamzorg is de zorg tijdens en na de bevalling. Deze zorg is voor de moeder en het kind. Bent u zwanger en gaat u binnenkort bevallen? Dan hebt u recht op kraamzorg. U betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij kraamzorg.

Kraamzorg krijgt u tijdens en na de bevalling

Bent u zwanger en gaat u binnenkort bevallen? Dan hebt u recht op kraamzorg. De kraamverzorgende controleert uw gezondheid en dat van uw baby. Bovendien ondersteunt ze u en uw baby. Hebt u een partner? Een ouder kind? De kraamverzorgende is er ook voor hen.

De kraamzorg bestaat uit 2 delen. Tijdens de bevalling ondersteunt de kraamverzorgende de verloskundige. Na de bevalling verzorgt en ondersteunt de kraamverzorgende u en uw baby.

Taken van kraamverzorgende

De kraamverzorgende:

  • verzorgt en controleert de gezondheid van u en uw kind
  • ondersteunt u bij het geven van (borst)voeding
  • geeft voorlichting en uitleg over de verzorging van de baby 
  • zorgt ervoor dat de baby goed wordt opgenomen in uw gezin
  • bekijkt hoe het gaat in uw gezin en geeft tips.

Wat kraamzorg precies inhoudt, kunt u lezen in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg.

Kraamzorg regelen

Wilt u kraamzorg? Meldt u zich dan bij een van de bureaus voor kraamzorg. Bij veel bureaus kan dat al vanaf de 12e week van de zwangerschap. U mag zelf kiezen naar welk bureau u gaat. Houd er wel rekening mee dat uw zorgverzekeraar met sommige bureaus contracten heeft afgesloten. Dat kan gevolgen hebben voor uw vergoeding. U kunt altijd uw zorgverzekeraar bellen voor meer informatie. 

Ongeveer 2 maanden voor de bevalling spreekt u voor de eerste keer met de kraamverzorgende. Deze maakt dan een schatting van het aantal uren waar u voor in aanmerking komt. 

Kraamzorg wordt voor een bepaald aantal uren vergoed

Als u bent bevallen, krijgt u een bepaald aantal uren kraamzorg. Kraamzorg wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van de polis van uw eigen zorgverzekeraar. 

Hoeveel uren kraamzorg 

Meteen na de bevalling bepaalt de kraamverzorgende hoeveel uren kraamzorg u precies krijgt. U hebt recht op minstens 24 uur en maximaal 80 uur kraamzorg. Hoeveel uren u krijgt, hangt af van verschillende factoren, zoals: 

  • Zijn de moeder en de baby in het ziekenhuis opgenomen tijdens of na de bevalling?
  • Krijgt de baby borstvoeding? 
  • Zijn er complicaties opgetreden bij moeder of baby?

Lees in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg alle factoren die bepalen hoeveel uren u aan kraamzorg krijgt.

Hoe lang krijgt u kraamzorg

In de wet staat dat moeder en kind tot 6 weken na de bevalling recht hebben op kraamzorg. Maar in principe krijgt u tot 10 dagen na de bevalling kraamzorg. In sommige situaties kan dat langer zijn. Bijvoorbeeld als u of uw baby lang in het ziekenhuis heeft moeten blijven.
De verloskundige bepaalt in overleg met de kraamverzorgende of u langer dan maximaal 10 dagen kraamzorg nodig hebt.

Lees meer informatie in het addendum op het LIP dat de brancheorganisatie Bo Geboortezorg hier over heeft geschreven.

Voor kraamzorg betaalt u geen verplicht eigen risico

De kosten voor kraamzorg vallen niet onder het verplichte eigen risico.

Lees meer uitleg over het eigen risico. 

Voor kraamzorg betaalt u meestal een eigen bijdrage

Voor kraamzorg thuis betaalt u meestal een eigen bijdrage van € 5,40 per uur (2025). Voor de kraamzorg in ziekenhuis betaalt u geen eigen bijdrage.

Kraamzorg in kraam- of geboortehotel

Daarnaast zijn er nog andere locaties waar u kraamzorg kunt krijgen, bijvoorbeeld in een kraamhotel of geboortehotel. Het hangt van uw situatie en de bevalling af of u dan een eigen bijdrage moet betalen. 

Kiest u zelf voor een kraamhotel of geboortehotel zonder dat daar een medische indicatie voor is, dan betaalt u:

  • de eigen bijdrage van € 5,40 per uur 
  • de kosten die het kraam- of geboortehotel rekent om daar te zijn
  • eventueel andere kosten, zoals de kosten voor verbandmateriaal.

Geen bijdrage voor ondersteuning bij de bevalling

Als u thuis bevalt, kan een kraamverzorgde de verloskundige ondersteunen. Dit heet partusassistentie. U betaalt hiervoor geen eigen bijdrage.

Lees meer uitleg over de eigen bijdrage.

Kraamzorg in een kraamhotel of geboortehotel

Wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor een behandeling in een privékliniek of zelfstandig behandelcentrum? Dat kunt u het beste opzoeken in de polis van uw eigen zorgverzekeraar. Want het maakt veel uit wat voor zorgverzekering u hebt en wat die vergoedt.

Wilt u meer informatie of hebt u vragen?

Meer weten? Op verschillende sites kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Wet- en regelgeving

In de wet- en regelgeving wordt kraamzorg benoemd in het volgende artikel:

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt na een advies het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt. 

Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt

In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:

  • of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt
  • of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan. 

Lees meer uitleg over hoe de Zorgverzekeringswet werkt.