Huisarts (Zvw)

Verzekerde zorg - Huisarts

Huisartsenzorg is de zorg voor mensen met gezondheidsklachten of vragen over hun gezondheid. Zorg die de huisarts levert wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij de huisarts.

Huisarts is eerste aanspreekpunt voor mensen met gezondheidsklachten of vragen over hun gezondheid

Als u in Nederland woont, hebt u bijna altijd een vaste huisarts. Bij deze huisarts kunt u terecht als u vragen hebt over uw gezondheid. Dat kan uw lichamelijke gezondheid zijn, maar ook uw psychische gezondheid. Als u een gezin hebt, dan kunnen ook uw partner of kind met hun vragen bij uw huisarts terecht. 

In de huisartspraktijk heeft u contact met de huisarts, praktijkondersteuner of de praktijkassistent. De praktijkassistent wordt ook wel praktijkverpleegkundige of nurse practitioner genoemd. De praktijkassistent heeft van de huisarts duidelijke instructies gekregen over wat deze wel en niet mag doen. De huisarts blijft zelf altijd verantwoordelijk. 

Uw huisarts of praktijkassistent beoordeelt uw klachten. Zij kunnen een groot deel van de klachten behandelen. 

Om te bepalen waar u last van hebt, kan een huisarts testen aanvragen bij (huisartsen)laboratoria. Op basis van de resultaten van de test kan de huisarts de juiste behandeling bepalen. En de juiste medicijnen voorschrijven. Na de beoordeling of het onderzoek kan de huisarts u doorverwijzen naar een specialist in het ziekenhuis voor verder onderzoek of behandeling. Ook kan de huisarts u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog of wijkverpleegkundige. 

Bij ernstige klachten kan de huisarts ook een bezoek aan huis brengen. Daarvoor is het wel belangrijk dat u niet te ver van de huisarts woont. De huisarts heeft als richtlijn dat deze binnen 15 minuten bij u moet zijn. Houd hiermee rekening als u een huisartsenpraktijk kiest. Ga dan bij voorkeur voor de dichtstbijzijnde. 

Ketenzorg

Bij sommige chronische aandoeningen is er samenwerking tussen de huisarts en andere zorgverleners nodig. Bijvoorbeeld bij diabetes, COPD of cardiovasculair risicomanagement (CVRM). Bij CVRM wordt van tevoren ingeschat hoe groot het risico is op hart- en vaatziekten. Deze samenwerking in de zorg heet ketenzorg. Of u in aanmerking komt voor ketenzorg bepaalt uw huisarts.

Lees meer over ketenzorg.

Wlz-zorg en de huisarts

Als u Wlz-zorg thuis ontvangt, kunt u uw huisarts houden. Als u verhuist, moet u misschien een andere huisarts kiezen. Ook als u naar een andere Wlz-instelling verhuist. Alleen als u naar een Wlz-instelling verhuist waar u een behandeling krijgt, kunt u geen eigen huisarts meer hebben. Dan moet u naar de huisarts van deze instelling. Deze zorg wordt dan betaald vanuit de Wlz. 

Lees meer op de pagina 'Aanvullende zorg bij verblijf en behandeling (Wlz)'. 

Huisartsenzorg wordt vergoed

De zorg van de huisarts, de praktijkassistent en ander ondersteunend personeel van de praktijk wordt vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van uw polis van uw eigen zorgverzekeraar.

Zorg van andere huisarts

Ook de zorg van een andere huisarts wordt vergoed, als u die zorg nodig had tijdens een dagje uit of een vakantie in eigen land. Voor deze zorg rekent deze ‘onbekende’ huisarts een hoger bedrag dan uw eigen huisarts. Dit tarief heet ‘passantentarief’. 

Stoppen-met-roken programma

Als u wilt stoppen met roken, dan kunt u in aanmerking komen voor het stoppen-met-roken programma. Samen met u bespreekt de huisarts wat de mogelijkheden zijn en welke zorg er verder nodig is. 

Lees meer over stoppen met roken.

Voor huisartsenzorg betaalt u geen verplicht eigen risico

De kosten voor huisartsenzorg vallen niet onder het verplicht eigen risico.

Het eigen risico geldt wel voor: 

  • medicijnen die de huisarts voorschrijft
  • de (laboratorium)testen die de huisarts buiten de praktijk laat uitvoeren, zoals bloedonderzoek 
  • de zorg waarnaar uw huisarts verwijst, bijvoorbeeld een arts in het ziekenhuis. 

Lees meer uitleg over het eigen risico.

Voor huisartsenzorg betaalt u geen eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor huisartsenzorg.

Lees meer uitleg over de eigen bijdrage. 

Wilt u meer informatie of hebt u vragen?

Wilt u meer weten over huisartsenzorg? Kijk dan op de website van: 

Meer informatie over het basispakket, de zorgpolis en over hoe de Zorgverzekeringswet (Zvw) werkt staat op de pagina: Zvw-algemeen: Hoe werkt de Zorgverzekeringswet?

Lees meer over de verschillende polissen van zorgverzekeraars op de website Rijksoverheid.nl.

Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Vraag dat aan uw zorgverzekeraar.

Wet- en regelgeving

In de wet- en regelgeving wordt huisartsenzorg benoemd in de volgende artikelen:

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt. 

Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt

In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:

  • Of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt.
  • Of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan. 

Lees meer uitleg over hoe de Zorgverzekeringswet werkt.