Rapport - Evaluatie Passende zorg verbetertraject Osteoporose
Samen met partijen in de zorg heeft Zorginstituut Nederland onderzocht waar mogelijkheden zijn voor verbeteringen in het zorgtraject voor mensen met osteoporose. Deze evaluatie laat zien in hoeverre partijen erin zijn geslaagd om verbeteringen uit te voeren. En welke bijdrage dat levert aan passende zorg en preventie van botbreuken in de toekomst. Dit is deel 1 van de evaluatie. Deel 2 volgt in 2026.
Aanleiding: afspraken verbetersignalement
In het ‘Verbetersignalement Osteoporose’ heeft het Zorginstituut samen met patiënten, zorgverleners, en zorgverzekeraars in beeld gebracht welke verbeteringen in de zorg noodzakelijk zijn om botbreuken in de toekomst te voorkomen. Ook zijn verbeterafspraken gemaakt. De betrokken partijen zijn aan de slag gegaan met het uitvoeren van deze afspraken.
Verbetersignalement Osteoporose
Samenvatting: beweging naar passende zorg in gang gezet
Het Zorginstituut heeft het uitvoeren van de verbeterafspraken ondersteund en gevolgd. In deze evaluatie laten we zien welke verbeteringen partijen in de praktijk hebben doorgevoerd. De verbeterafspraken gingen onder andere over:
- Richtlijnen aanpassen en op elkaar laten aansluiten.
- Meer mensen van 50+ met een botbreuk een botdichtheidsmeting geven.
- Meer osteoporosepatiënten behandelen met medicijnen, leefstijladvies en valpreventie-advies.
- Patiënten stimuleren om de behandeling met medicijnen vol te houden.
- De patiënteninformatie en keuzehulp over osteoporose verbeteren.
Vervolgstappen op weg naar passende zorg bij osteoporose
Met deze evaluatie eindigt de rol van het Zorginstituut in de implementatie van dit Passende zorg verbetertraject. Maar de implementatie van de verbeterafspraken is nog niet klaar. Daarom dringen wij erop aan dat zorgaanbieders en wetenschappelijke verenigingen daarmee doorgaan. Om in de toekomst voor meer mensen botbreuken te voorkomen.
In 2026 voeren wij deel 2 van de evaluatie uit om te kijken of het zorggebruik is veranderd. Dan onderzoeken we met name het effect van de verbeterafspraken op de zorg voor mensen met osteoporose. Ook kijken we naar de financiële gevolgen daarvan.
Van Zinnige Zorg naar Passende zorg verbetertrajecten
De activiteiten in deze verbetertrajecten zijn onderdeel van de inspanningen van het Zorginstituut Nederland om passende zorg te bevorderen. In het programma ‘Zinnige Zorg’ van Zorginstituut Nederland is de laatste jaren al veel voorwerk gedaan. De verbetersignalementen beschrijven concrete verbeterafspraken over effectieve en kwalitatief goede zorg, die op de juiste plek wordt geleverd en samen met de patiënt tot stand komt. Ook voor preventie is aandacht. Omdat het implementeren van verbeterafspraken leidt tot daadwerkelijke veranderingen die bijdragen aan passende zorg, verandert de naam van Zinnige Zorg naar ‘Passende zorg verbetertrajecten’.