Handreiking - Implementatie Leidraad Chronische Pijn

In opdracht van Zorginstituut Nederland heeft het AmsterdamUMC onderzoek gedaan naar de bevorderende en de belemmerende factoren bij het implementeren van de ‘Leidraad Chronische Pijn’. De uitkomsten van dit onderzoek staan in deze handreiking. Deze is op 4 november 2024 aangeboden aan de deelnemers van de tweede conferentie ‘Samen op weg naar passende pijnzorg’. De handreiking is voor iedereen die betrokken is bij de zorg voor mensen met pijn.

Aanleiding: implementatie van de Leidraad Chronische Pijn

Het zorgpad voor mensen met chronische pijn is vaak lang en niet altijd doeltreffend. De partijen die betrokken zijn bij de zorg voor mensen met pijn hebben gezamenlijk een leidraad opgesteld. De titel is: ‘Leidraad organisatie en werkwijze zorg voor mensen met chronische pijn’. Hoe kan deze leidraad het beste geïmplementeerd worden? Welke factoren werken daarbij bevorderend en belemmerend? Dat is onderzocht voor het maken van deze handreiking. Kennis van wat wel en niet werkt helpt bij het implementeren van passende pijnzorg.

Samenvatting: 5 thema’s voor verbeteren pijnzorg

Uit het onderzoek zijn 5 thema's naar voren gekomen die belangrijk zijn om netwerkzorg voor patiënten met chronische pijn te versterken:
1.    belemmeringen in het systeem;
2.    netwerkzorg;
3.    coördinatie van zorg;
4.    scholing zorgprofessional;
5.    de conceptleidraad in de praktijk.

Vervolgstappen op weg naar passende pijnzorg

De leidraad bevat ook aanbevelingen om de 5 thema’s verder te brengen voor implementatie in de praktijk. Bijvoorbeeld het ontwikkelen van een publiekscampagne en patiënteninformatie. Andere aanbevelingen gaan over het versterken van de eerstelijnszorg, zorgen voor scholing en het gebruik van digitale midden. Het Zorginstituut volgt deze ontwikkelingen met aandacht.

Meer informatie of vragen?

Hebt u een vraag over de handreiking? Stuur dan een e-mail naar mhorn@zinl.nl.