Standpunt - Wel of niet vergoeden hartrevalidatie bij pijn op de borst en boezemfibrilleren

Zorginstituut Nederland beoordeelt of multidisciplinaire hartrevalidatie effectieve zorg is voor patiënten met stabiele angina pectoris (pijn op de borst bij inspanning die over gaat bij rust) en bij patiënten met boezemfibrilleren (onregelmatige en vaak snellere hartslag). Alleen als zorg écht werkt, kan die vergoed worden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat onderzoeken we in dit standpunt voor deze patiëntengroepen.

Uitleg over multidisciplinaire hartrevalidatie

Multidisciplinair betekent dat zorgverleners uit verschillende vakgebieden samenwerken. Hartrevalidatie is een op maat gemaakt programma en start met een intakegesprek. Daarin bespreekt de arts samen met de patiënt welke lichamelijke, geestelijke of sociale behandeldoelen de patiënt heeft. En welke onderdelen van hartrevalidatie daarbij passen. Onderdelen van hartrevalidatie zijn voorlichting, lichamelijke training, psychologische ondersteuning en leefstijladviezen. Bijvoorbeeld stoppen met roken en voedingsadviezen. Hartrevalidatie kan plaatsvinden in het ziekenhuis of een revalidatiecentrum. Maar het kan ook thuis. En het kan in een groep of alleen.

Aanleiding voor deze beoordeling

Verschillende groepen patiënten met een hartaandoening krijgen hartrevalidatie aangeboden. Ook patiënten met stabiele angina pectoris. Voor het Verbetersignalement ‘Pijn op de borst’ heeft IQ Healthcare in 2016 onderzoek gedaan naar de effectiviteit van hartrevalidatie bij stabiele angina pectoris. De toegevoegde waarde voor patiënten was niet duidelijk. Het Zorginstituut heeft de betrokken partijen toen gevraagd om de aanbevelingen in de richtlijn ‘Hartrevalidatie’ aan te passen. Maar dat is niet gebeurd bij het herzien van de richtlijn.

Hartrevalidatie wordt in de nieuwe richtlijn ook bij meer aandoeningen aanbevolen, waaronder boezemfibrilleren. Maar ook over de effectiviteit bij die aandoening zijn twijfels. Daarom beoordeelt het Zorginstituut nu de effectiviteit van hartrevalidatie bij stabiele angina pectoris én boezemfibrilleren.

Onderzoeksvraag en manier van onderzoek

In het standpunt staat de volgende vraag centraal: is hartrevalidatie een effectieve behandeling voor patiënten met stabiele angina pectoris of boezemfibrilleren?

Om deze vraag te beantwoorden doet het Zorginstituut een uitgebreid literatuuronderzoek volgens een vastgestelde methode. We selecteren hiervoor wetenschappelijke publicaties en onderzoeksrapporten van experts in het vakgebied.

Gevolgde procedure

Alleen zorg die écht werkt, mag deel uitmaken van het basispakket van de zorgverzekering. Dit is vastgelegd met de juridische term 'stand van de wetenschap en praktijk'. Vaak is goed duidelijk of zorg uit het basispakket kan worden vergoed, maar niet altijd. In zulke gevallen kan het Zorginstituut zelf beoordelen of die zorg in aanmerking komt voor vergoeding. Zo'n beoordeling noemen we een duiding. De uitkomst van een duiding heet een standpunt.

Een standpunt van het Zorginstituut is wettelijk bepalend. Dit betekent dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hier verder niet meer over beslist. Patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars hebben inspraak tijdens het opstellen van een standpunt. En bij standpunten krijgt het Zorginstituut advies van de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR). Hierin zitten onafhankelijke wetenschappers, artsen, apothekers, methodologen en gezondheidseconomen. Het Zorginstituut weegt al die reacties zorgvuldig mee en stelt het uiteindelijke standpunt vast.

Lees meer informatie over de procedure bij een standpunt op de pagina 'Verduidelijking van het basispakket - standpunten'.

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit standpunt? Dan kunt u deze per e-mail stellen aan Lisanne Warmerdam via lwarmerdam@zinl.nl.

Planning

Planning tot aan publicatie standpunt
Stap in het proces Datum
Start dossier augustus 2024
Start externe consultatie PICO(ts) oktober/november 2024
Eerste bespreking in de Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) tweede kwartaal 2025
Start externe consultatie conceptstandpunt tweede kwartaal 2025
Besluit Raad van Bestuur

tweede kwartaal 2025

Publicatie standpunt tweede kwartaal 2025

Betrokken partijen

  • De Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC)
  • Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW)
  • Harteraad
  • Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)
  • Landelijke Vereniging Medische Psychologie (LVMP)
  • Nederlands Vereniging voor Hart- en Vaat Verpleegkundigen (NVHVV)
  • Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA)
  • Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG)  
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)