Handleiding - Beoordeling digitale en hybride zorg

In deze handleiding beschrijft Zorginstituut Nederland hoe zorgaanbieders, zorgverzekeraars en ontwikkelaars van digitale zorg kunnen beoordelen of digitale en hybride zorg thuishoort in het basispakket van de zorgverzekering. Met uitleg en concrete voorbeelden geven we antwoord op vragen en maken we duidelijk wat we verstaan onder digitale zorg.

Digitale en hybride zorg draagt bij aan passende zorg

Digitale zorg ondersteunt of verbetert de gezondheid van mensen. Digitaal betekent zorg via een computer, mobiele telefoon of via een ander apparaat. Vaak is een app en internetverbinding nodig. Hybride zorg is een mix van digitale en fysieke zorg. Digitale en hybride zorg helpen om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Het draagt bij aan passende zorg. Daarom is het belangrijk dat digitale zorg een plek krijgt in het zorgtraject van mensen die zorg nodig hebben. Maar alleen waar het past. Fysieke zorg blijft bestaan waar dit noodzakelijk is voor mensen die zorg nodig hebben. Zorgprofessionals en patiënten of cliënten beslissen daar samen over.

Digitale zorg moet bewezen veilig en effectief zijn

Het belangrijkste criterium waaraan alle zorg moet voldoen is de ‘stand van de wetenschap en praktijk’ (SWP). Het houdt in dat alle te verzekeren zorg bewezen effectief moet zijn. Oftewel: de zorg moet écht werken. Het gaat om zorg die valt onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Het criterium SWP geldt ook voor digitale zorg en hybride zorg. Als een digitale toepassing een digitale variant is van bestaande verzekerde zorg dan spreken we van een technische variant. Dan is de effectiviteit al eerder bewezen en hoeft die vaak niet opnieuw te worden aangetoond. Is het een nieuwe digitale zorgtoepassing, dan moet de effectiviteit worden bewezen op basis van passend onderzoek.

Beoordelen en opschalen digitale zorg

In eerste instantie beoordelen zorgprofessionals en zorgverzekeraars of digitale en hybride zorg vergoed kan worden. Als zij vragen hebben of er onduidelijkheden zijn, kan het Zorginstituut een uitspraak doen. Ook het platform Digizo.nu heeft een rol in het beoordelen van digitale en hybride zorg en het helpen opschalen van bewezen innovaties. Dit platform is opgericht door de zorgpartijen die in het Integraal Zorgakkoord (IZA) afspraken hebben gemaakt over passende zorg.

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit rapport? Stuur dan een e-mail naar het Zorginstituut via ToekomstbestendigPakketbeheer@zinl.nl