Dossier - Generiek kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan'

Op deze pagina staat een overzicht van de stappen die hebben geleid tot de totstandkoming van het Generiek kompas ‘Samen werken aan de kwaliteit van bestaan’, met links naar de bijbehorende documenten.

1 juli 2024 Opname Generiek kompas in Register

Op 1 juli 2024 is het Generiek kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan' opgenomen in het Register. Het Generiek kompas is een kwaliteitskader en gaat over langdurige zorg en kwaliteit van bestaan van mensen met een zorgvraag thuis, in de wijk of in het verpleeghuis. Vaak zijn dit ouderen en specifieke doelgroepen, zoals mensen met niet-aangeboren hersenletsel, Korsakov, Huntington, Parkinson en jonge mensen met dementie. De huidige kwaliteitskaders verpleeghuiszorg, wijkverpleging en het addendum voor de Wlz-zorg thuis komen hiermee te vervallen.

Download op Zorginzicht het Generiek kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan'.

Leidraad voor kwaliteit van bestaan in lijn met bestaande programma’s

De grootste verandering is dat dit kompas de vraag van de cliënt volgt, ongeacht de locatie waar de zorg wordt geleverd of vanuit welke wet. Het Generiek kompas biedt ruimte om op een andere manier naar kwaliteit te kijken en de zorg en ondersteuning rond de cliënt te organiseren en vorm te geven. Zo kunnen professionals voldoening uit hun werk halen en mantelzorgers kunnen zorgen op een manier die bij hen past. Voor patiënten, cliënten en hun naasten is het een duidelijke leidraad om te weten wat zij nodig hebben en mogen verwachten. En over hoe zij afspraken over hun eigen rol kunnen maken. Het kompas is in lijn met het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Resultaat intensieve samenwerking

Het Generiek kompas is het resultaat van intensieve samenwerking tussen zorgaanbieders, beroepsgroepen, cliëntenvertegenwoordigers, zorgkantoren en zorgverzekeraars. Het onderdeel implementatieplan kwam tot stand met ondersteuning van de Kwaliteitsraad van het Zorginstituut.

December 2023: Generiek kompas nog niet opgenomen in Register, Zorginstituut zet doorzettingsmacht in


Op 30 november 2023 is een eerdere versie van het Generiek kompas aangeboden bij Zorginstituut Nederland voor opname in het Register. Maar een implementatieplan ontbrak nog. Dit is een formele eis voor opname in het Register. Daarom heeft het Zorginstituut het Generiek kompas nog niet ingeschreven in het Register en doorzettingsmacht ingezet. De Kwaliteitsraad kreeg het verzoek om in samenwerking met betrokken partijen het ontbrekende implementatieplan en de doorontwikkelagenda op te leveren. Het Zorginstituut stuurde de betrokken partijen daarover de volgende brief:

Brief van Zorginstituut over aanbieding Generiek kompas

Juni - juli 2023: Aanbieding werkagenda Generiek kompas en reactie Zorginstituut

In juni en juli 2023 hebben partijen samen de werkagenda opgesteld voor het Generiek kompas ‘Samen werken aan kwaliteit van bestaan’. Deze hebben zij per brief aangeboden aan het Zorginstituut:

Werkagenda doorontwikkeling Generiek kompas (incl. aanbiedingsbrief partijen).

Het Zorginstituut liet weten de constructieve samenwerking van partijen te waarderen, maar miste de passende zorgpraktijken nog als belangrijk uitgangspunt:

Reactie Zorginstituut op werkagenda Generiek kompas.

April 2023: Raad van Bestuur Zorginstituut verleent uitstel voor indiening

Op 24 maart 2023 boden partijen ook een eerdere versie van het kompas aan. Zij gaven toen aan meer tijd nodig te hebben om het kompas verder uit te werken. De Raad van Bestuur heeft daarop uitstel verleend voor indiening tot 1 december 2023:

Brief van Zorginstituut over uitstel aanbieden Generiek kompas bij Register.

Tijdlijn

Deze tijdlijn biedt een overzicht van belangrijke stappen die van 2015 tot en met 2019 zijn gezet in de doorontwikkeling van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg naar het Generiek kompas 'Samen werken aan kwaliteit van bestaan'.