KIK-V: Digitale gegevensuitwisseling in de verpleeghuiszorg

KIK-V staat voor Keteninformatie Kerngegevens Verbeteren. In het programma KIK-V werken ketenpartijen in de verpleeghuiszorg samen. Het doel van het programma is het stroomlijnen van de uitwisseling van verantwoordingsgegevens tussen informatie vragende partijen en zorgaanbieders rond de kwaliteit van de verpleeghuiszorg en de bedrijfsvoering. Door gegevens van zorgaanbieders die geregistreerd worden efficiënter te ontsluiten en te (her)gebruiken leidt dit tot minder administratieve lasten en betere informatie.

Toekomstbestendige zorg

KIK-V bevordert goede gegevensuitwisseling voor passende langdurige zorg. Het programma ondersteunt het netwerkperspectief, waarin centraal staat dat gegevens eenmalig worden vastgelegd en vervolgens meervoudig gebruikt kunnen worden. KIK-V is een stap voorwaarts naar toekomstbestendige zorg en sluit aan op landelijke ontwikkelingen zoals het Integraal Zorgakkoord (IZA), het Programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en De Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Samen zorgen we voor gestroomlijnde processen, minder administratieve lasten, vergelijkbare data en de mogelijkheid om voortdurend te verbeteren. Steeds meer zorgaanbieders en ketenpartijen werken volgens de KIK-V werkwijze.

Concrete afspraken en ambities

Over de verbetering van de gegevensuitwisseling hebben Patiëntenfederatie Nederland, ActiZ, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Zorginstituut Nederland in januari 2021 een convenant gesloten. De onderlinge afspraken zijn neergelegd in de afsprakenset KIK-V en uitwisselprofielen.   

Lees het nieuwsbericht uit februari 2021 over het convenant.

In mei 2023 hebben de ketenpartijen de ambitie in een manifest vastgelegd, om alle reguliere informatie-uitvragen in de verpleeghuissector in de toekomst via de KIK-V-systematiek te laten verlopen. De ambities zijn te vatten in 3 programmalijnen: versnellen, verdiepen en verbreden.

Lees het nieuwsbericht uit mei 2023 over het manifest.

Betrokken partijen

  • Cliënten en hun naasten via de Patiëntenfederatie Nederland 
  • Zorgaanbieders in de verpleeghuiszorg
  • ActiZ en andere brancheorganisaties van aanbieders
  • Zorgkantoren en hun brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
  • Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)
  • Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
  • Zorginstituut Nederland