Nieuwe brief Zorginstituut over antenataal CTG
De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) heeft de professionele standaard herzien voor antenataal CTG in de eerste lijn. Een antenataal CTG is een hartfilmpje van de ongeboren baby tijdens een zwangerschap. De KNOV heeft aan Zorginstituut Nederland gevraagd om zijn eerdere brief uit 2021 in lijn te brengen met de herziene standaard. In deze brief beantwoordt het Zorginstituut de vraag van de KNOV.
Wat is een antenataal CTG?
Antenataal betekent voor de geboorte. CTG is de afkorting voor cardiotocogram. Een antenataal CTG is een hartfilmpje van de ongeboren baby tijdens een zwangerschap. Het kan bijvoorbeeld gemaakt worden als er weinig beweging van de ongeboren baby wordt gevoeld. Of als het kindje gedraaid moet worden in geval van een stuitligging.
Aanleiding: geen overeenstemming tussen beroepsgroepen
Het Zorginstituut beoordeelde in zijn brief uit 2021 dat het CTG door verloskundigen in de eerste lijn kan worden uitgevoerd en beoordeeld, als er goede samenwerkingsafspraken zijn tussen de verloskundigen in de eerste lijn en gynaecologen. Het Zorginstituut ging er toen vanuit dat er overeenstemming was tussen de Nederlandse Vereniging van Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en KNOV. Dat bleek niet het geval te zijn. De 2 beroepsgroepen zijn het namelijk niet eens over of het antenataal CTG wel of niet behoort tot het deskundigheidsgebied van een verloskundige in de eerste lijn.
Conclusie Zorginstituut: geen uitspraak over deskundigheid van verloskundigen
Het Zorginstituut concludeert dat de basis onder de eerdere brieven is komen te vervallen, omdat er geen overeenstemming is tussen de KNOV en de NVOG. Het Zorginstituut heeft geen bevoegdheid om te beslissen over of een verloskundige in de eerste lijn bevoegd en bekwaam is om een CTG uit te voeren. Het Zorginstituut kan daarom geen uitspraak doen over het deskundigheidsgebied van de verloskundige en de begrenzing daarvan.
Daarmee vervangt deze brief de 2 eerdere brieven: