Advies - Vergoed voclosporine (Lupkynis®) voor de behandeling van een zeldzame ontsteking van de nieren (lupus nefritis)
Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om voclosporine (Lupkynis®) te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit medicijn kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met een zeldzame ontsteking van de nieren. De minister heeft het advies overgenomen en voclosporine opgenomen op bijlage 1B en bijlage 2 van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).
Update mei 2024: voclosporine (Lupkynis®) onder voorwaarden vergoed per 1 juni 2024
De minister van VWS heeft het advies van het Zorginstituut overgenomen. Dat betekent dat per 1 juni 2024 voclosporine (Lupkynis®) onder voorwaarden wordt vergoed.
Lees het vergoedingsbesluit van de minister in de Staatscourant.
Voclosporine is bedoeld voor bepaalde mensen met een ontsteking van de nieren
Voclosporine is de werkzame stof. De merknaam is Lupkynis®. Het medicijn is een capsule die je doorslikt. Voclosporine wordt gebruikt in combinatie met mycofenolaatmofetil (MMF). Behandeling met voclosporine wordt een optie als eerdere behandeling met andere medicijnen niet effectief was. Dit zijn de medicijnen MMF, prednison of cyclofosfamide.
Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen met lupus nefritis. Dit is de medische term voor een zeldzame ontsteking van de nieren. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door de auto-immuunziekte systemische lupus erythematosus (SLE). Bij deze auto-immuunziekte zijn afweercellen in je lichaam verantwoordelijk voor het beschadigen van verschillende organen. Wanneer deze afweercellen de nieren beschadigen, wordt gesproken van lupus nefritis.
- Meer informatie voor patiënten (Apotheek.nl)
- Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Advies Zorginstituut over vergoeding van voclosporine
Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om voclosporine (Lupkynis®) onder bepaalde voorwaarden te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Het advies is om het medicijn op te nemen op bijlage 1B van het GVS. Voor Lupkynis® gelden bepaalde extra voorwaarden, de zogeheten bijlage-2 voorwaarden.
Kijk voor meer uitleg over het GVS en de bijlagen 1A, 1B en 2 op de pagina ‘Vergoeding van extramurale geneesmiddelen (GVS)’.
Voorwaarden voor vergoeding van voclosporine
Het Zorginstituut adviseert om voclosporine op te nemen op bijlage 1B en bijlage 2 in het GVS, mits de (netto)prijs van een behandeling met voclosporine niet hoger is dan die van tacrolimus.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.
Hoe is het advies ontstaan?
De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) adviseert het Zorginstituut bij de beoordeling. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.
Iedereen in Nederland betaalt mee aan de gezondheidszorg. Zorginstituut Nederland waakt erover dat die zorg goed én betaalbaar blijft.
Komt er bijvoorbeeld een nieuw medicijn op de markt, dan beoordelen wij of het vergoed moet worden uit het basispakket. We geven daarover advies aan de minister voor Medische Zorg.
Die beoordeling gaat zo:
Als een medicijn is goedgekeurd kan de fabrikant een aanvraag bij ons doen voor toelating tot het basispakket. Zodra we alle informatie en wetenschappelijke onderzoeken hebben ontvangen, gaan we aan de slag.
We beantwoorden vragen als:
- Hoe ernstig is de ziekte?
- Hoe goed werkt het medicijn?
- Bij welke groep patiënten?
- En, wat kost het ten opzichte van wat het oplevert voor de patiënt?
Als er al een medicijn voor de ziekte is, dan vergelijken we ze met elkaar.
Soms blijkt tijdens de beoordeling dat er onzekerheid is over hoe lang de ziekte wegblijft. Of dat het niet bij alle patiënten lijkt te werken. We adviseren dan over wie het medicijn moet krijgen.
Soms is het medicijn heel duur. Vergoeding hiervan kan dan ten koste gaan van zorg voor andere patiënten. We adviseren dan om over de prijs te onderhandelen.
Bij de beoordeling betrekken we patiëntenorganisaties, dokters en zorgverzekeraars. En we krijgen advies van twee onafhankelijke commissies:
de Wetenschappelijke Adviesraad en de Adviescommissie Pakket.
We wegen alle feiten en onzekerheden tegen elkaar af in ons advies. De minister besluit uiteindelijk of het medicijn vergoed wordt uit het basispakket.
Zo besteden we het geld voor de zorg, waar iedereen aan meebetaalt, aan goede medicijnen die het geld waard zijn.
Uitleg over vergoeden van medicijnen
Voclosporine is een extramuraal geneesmiddel. Extramuraal betekent: medicijnen voor thuisgebruik die u op recept van een arts bij de apotheek kunt halen. Ze worden alleen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als ze in het GVS staan.