Evaluatie verduidelijking indicatiestelling kindzorg

In oktober 2020 heeft het Zorginstituut 3 begrippen over kindzorg verduidelijkt in de ‘Verduidelijking Zorginstituut van begrippen bij verpleegkundige indicatiestelling kindzorg Zvw’. Het Zorginstituut wil weten hoe de verduidelijking en de overige documenten zijn geïmplementeerd in de praktijk. Het gaat hier om de Handreiking Indicatieproces Kindzorg (HIK), de HIK-toolbox en de duiding kwaliteitskader wijkverpleging medische kindzorg. Daarom hebben we een evaluatie uitgevoerd.

Evaluatie

Voor de evaluatie zijn de volgende vragen opgesteld:

  1. Verloopt de indicatiestelling voor kindzorg door wijkverpleegkundigen op een (meer) eenduidige manier?
  2. Zijn en voelen kinderverpleegkundigen zich beter toegerust om te indiceren?
  3. Zijn en voelen kinderverpleegkundigen zich beter toegerust de indicatie te onderbouwen voor de cliënt en zorgverzekeraar?
  4. Ervaren zorgverzekeraars dat de indicaties door kinderverpleegkundigen eenduidiger en beter onderbouwd zijn?

De evaluatievragen zijn beantwoord met een vragenlijstonderzoek onder kinderverpleegkundigen en zorgverzekeraars.

Resultaten

Uit de evaluatie blijkt dat:

  • de bekendheid met en het gebruik van de verduidelijking, de HIK, de HIK-toolbox en duiding kwaliteitskader goed tot zeer goed zijn. Dit geldt voor de zorgverzekeraars en de kinderverpleegkundigen;
  • het merendeel van de zorgverzekeraars geen verandering ziet in de kwaliteit van (de onderbouwing van) de indicatiestelling door de verduidelijking;
  • de HIK voor een verbetering in de indicatiestelling zorgt;
  • ruim driekwart van de respondenten de HIK-toolbox in hoge mate behulpzaam vindt; 
  • een aanzienlijk deel van de kinderverpleegkundigen zich niet volledig vrij voelt om de zorg te indiceren die gedacht wordt nodig te zijn. Beïnvloeding door zorgverzekeraars en cliënten worden hiervoor als voornaamste reden genoemd. 

Bij deze bevindingen moeten we opmerken dat we door de lage respons geen uitspraken kunnen doen over de representativiteit voor alle zorgverzekeraars en kinderverpleegkundigen.