Kindzorg (0-18 jaar)

Verzekerde zorg - Kindzorg (0-18 jaar)

Hebt u een kind van 18 jaar of jonger dat ziek is of een lichamelijke beperking heeft? Dan kunt u in aanmerking komen voor kindzorg. Dat is verpleging en verzorging van het kind in de eigen leefomgeving. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij kindzorg.

Kindzorg is zorg voor kinderen en het gezin in de eigen omgeving 

Als uw kind kindzorg krijgt, worden uw kind en uw gezin in de eigen omgeving geholpen met het dagelijks leven. Dat kan thuis zijn, maar bijvoorbeeld ook op het (verpleegkundig) kinderdagverblijf, in een verpleegkundig kinderzorghuis, op school of bij familie. Naast verpleging en verzorging is kindzorg erop gericht om kinderen te helpen zo zelfstandig mogelijk te worden als ze volwassen worden.

De zorg zoals verpleegkundigen die plegen te bieden 

Officieel houdt kindzorg in: ‘de zorg zoals verpleegkundigen die plegen te bieden’. Wat hier precies onder valt, is beschreven in de Handreiking Indicatieproces Kindzorg die door Kinderverpleegkunde.nl en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) is opgesteld.

Ga naar de Handreiking Indicatieproces Kindzorg. 

Onder kindzorg valt onder andere:

Kindzorg aanvragen

Voor kindzorg is geen verwijzing van de huisarts of kinderarts nodig. U kunt zelf contact opnemen met een zorgaanbieder. Na een opname in het ziekenhuis helpt het ziekenhuis vaak bij de aanvraag. Soms hebt u wel toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Bijvoorbeeld als u een zorgaanbieder kiest die geen overeenkomst heeft met de zorgverzekeraar. Of als de zorg wordt ingekocht met een persoonsgebonden budget (pgb). Vraag ernaar bij uw zorgverzekeraar. 

De kinderverpleegkundige bekijkt samen met u en uw gezin welke zorg nodig is en wie deze zorg kan leveren. Dit noemen we indicatiestelling. De kinderverpleegkundige gebruikt bij de indicatiestelling de normen en uitgangspunten van de beroepsgroep. 

In een zorgplan brengt de kinderverpleegkundige de situatie van het kind en de omgeving in kaart. De kinderverpleegkundige houdt rekening met: 

  • De 4 kindleefdomeinen van een kind. Daarmee bedoelen we de ziekte van een kind (medische situatie), de veiligheid van een kind, de omgeving waarin een kind verblijft (sociale situatie) en de ontwikkeling van een kind. 
  • Het behandelplan van de kinderarts. 

In de kindzorg wordt gewerkt met de werkwijze Medische Kindzorg Samenwerking (MKS). Dit is een werkwijze voor het indiceren, organiseren en uitvoeren van verpleegkundige zorg aan zieke kinderen buiten het ziekenhuis. Het doel is integrale kindzorg. MKS staat voor de juiste kindzorg op de juiste plek voor ieder kind.

Kindzorg wordt meestal vergoed uit het basispakket, maar soms ook uit de Jeugdwet of Wlz

Kindzorg wordt meestal vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering (de Zorgverzekeringswet, ofwel Zvw). En soms uit de Jeugdwet of de Wet langdurige zorg (Wlz). Daarover vindt u meer informatie verderop op deze pagina. 

Het basispakket van de zorgverzekering is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van uw polis van uw eigen zorgverzekeraar.

Zorg in natura of via een persoonsgebonden budget (pgb)

Bij kindzorg kunt u zelf de manier kiezen waarop u de zorg ontvangt. We noemen dat een leveringsvorm. Ouders of verzorgers kunnen kiezen voor zorg in natura of een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen bij de zorgverzekeraar. Voor het indicatieproces maakt het niet uit voor welke leveringsvorm u kiest. De kinderverpleegkundige volgt in beide situaties de stappen uit het verpleegkundig proces. De indicatiestelling moet voldoen aan de normen van de beroepsgroep.

Vergoeding vanuit Zvw, Jeugdwet of Wlz

Soms wordt de zorg niet vergoed uit het basispakket, maar uit de Jeugdwet of de Wlz. 

Geneeskundige context

De zorg met een geneeskundige context valt onder de Zvw. Geneeskundige context heeft te maken met de behoefte die een kind heeft aan geneeskundige zorg en hoe hoog het risico is dat een kind deze behoefte krijgt. Of uw kind behoefte heeft aan deze geneeskundige zorg (of een hoog risico daarop heeft) beoordeelt de kinderverpleegkundige. De kinderverpleegkundige kijkt naar 2 situaties: 

  • Uw kind heeft zorg nodig. De kindzorg zorgt ervoor dat de gezondheid van uw kind verbetert, hetzelfde blijft of minder snel achteruitgaat.
  • Het risico dat uw kind zorg nodig heeft, is groot. De kinderverpleegkundige voorkomt dat deze zorg nodig is. Dit heet preventieve zorg. 

Ga voor meer informatie over de geneeskundige context naar de pagina ‘Handvatten begrip geneeskundige context’.

Zonder geneeskundige context valt de zorg onder Jeugdzorg

Heeft uw kind ondersteuning nodig bij het wassen en aankleden? Bijvoorbeeld door een psychiatrische aandoening, een verstandelijke beperking of een zintuiglijke handicap? Maar hangt deze zorg niet samen met een behoefte aan geneeskundige zorg of een hoog risico hierop? Dan kunt u bij de gemeente een aanvraag doen voor deze zorg. Deze zorg valt onder de Jeugdzorg. 

Soms valt de zorg onder de Wlz

Heeft uw kind medische problemen, dan wordt de zorg meestal vergoed uit het basispakket. Maar heeft uw kind ook een verstandelijke handicap en is de zorg vooral op deze handicap gericht? Dan kunt u een Wlz-indicatie aanvragen. 

Als uw kind een Wlz-indicatie heeft dan is verpleging en verzorging onderdeel van de zorg vanuit de Wlz. Hiervoor geldt dat u geen eigen bijdrage hoeft te betalen totdat uw kind 18 jaar wordt. Alleen als een medisch-specialist de zorg direct aanstuurt, valt deze zorg niet onder de Wlz, maar onder de Zvw. 

Meer informatie over de Wlz staat op:

Voor kindzorg betaalt u geen eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor kindzorg. 

Ga voor meer uitleg naar de pagina 'Eigen bijdrage'.

Voor kindzorg betaalt u geen verplicht eigen risico

De kosten voor kindzorg vallen niet onder het verplichte eigen risico. 

Ga voor meer uitleg naar de pagina 'Eigen risico'.

Wilt u meer informatie of hebt u vragen? 

Meer weten? Op verschillende sites staat meer informatie over dit onderwerp.

Wet- en regelgeving

Meer informatie staat in het volgende artikel:

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt.

Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt

In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:

  • of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt
  • of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan. 

Ga voor meer uitleg naar de pagina 'Zvw-algemeen: hoe werkt de Zorgverzekeringswet?'