Advies - vergoed faricimab (Vabysmo®) voor de behandeling van zichtverlies door vochtophoping bij een afgesloten ader in het oog
Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om faricimab (Vabysmo®) te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. De aanleiding voor dit advies was de plaatsing van het middel in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’. De minister heeft het advies inmiddels overgenomen. Dat betekent dat faricimab (Vabysmo®) per 3 april 2025 mag worden vergoed uit het basispakket voor bepaalde patiënten met zichtverlies door vochtophoping bij een afgesloten ader in het oog.
Update april 2025: faricimab (Vabysmo®) vergoed per 3 april 2025
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten faricimab (Vabysmo®) te vergoeden voor bepaalde patiënten met zichtverlies door vochtophoping bij een afgesloten ader in het oog. De vergoeding gaat in vanaf 3 april 2025.
Lees het vergoedingsbesluit in de Staatscourant.
Faricimab is bedoeld voor bepaalde mensen met zichtverlies door vochtophoping bij een afgesloten ader in het oog
Faricimab is de werkzame stof. De merknaam is Vabysmo®. Het medicijn is een injectie in het oog.
Het medicijn kan worden gebruikt bij volwassen mensen met zichtverlies door macula-oedeem secundair aan retinale veneuze occlusie. Macula-oedeem betekent dat er vocht ophoopt achter het oog. 'Secundair aan' betekent dat het komt door. Retinale veneuze occlusie betekent dat een ader in het oog is afgesloten. Een afgesloten ader ontstaat door aderontkalking. Bij aderverkalking worden de slagaders dikker en stugger, waardoor zij kruisende aders afsluiten. Hierdoor komt er minder bloed en zuurstof bij het oog en maken de cellen in het netvlies van het oog nieuwe vertakkingen van de aders. Die vertakkingen zijn van slechte kwaliteit waardoor er vocht en bloed lekt in het oog. Hierdoor krijgt de patiënt last van zichtverlies. Faricimab kan de aanmaak van deze slechte vertakkingen tegengaan, waardoor het lekken van bloed en vocht in het oog stopt en het zichtverlies vermindert of verdwijnt.
De fabrikant heeft de vergoeding aangevraagd voor de behandeling van volwassen patiënten met visusverslechtering door macula-oedeem secundair aan retinale veneuze occlusies (RVO): veneuze takocclusie (branch RVO) of retinale veneuze stamocclusie (central RVO).
Meer informatie voor patiënten (Oogartsen.nl)
Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Advies Zorginstituut over vergoeding van faricimab
Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om faricimab (Vabysmo®) te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Het Zorginstituut adviseert ook dat opname van faricimab in het basispakket niet mag leiden tot meerkosten vergeleken met de kosten voor de huidige behandeling met aflibercept of ranibizumab.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.
Hoe is het advies ontstaan?
De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) adviseert het Zorginstituut het Zorginstituut bij het uitbrengen van een pakketadvies. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de minister.
Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.
Uitleg over sluis voor dure geneesmiddelen
De minister heeft faricimab voor deze indicatie in de 'sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst. Een medicijn in deze sluis komt pas voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking als:
- er een positief pakketadvies van het Zorginstituut is;
- er afspraken en waarborgen zijn voor gepast gebruik;
- er succesvol met de fabrikant over prijsverlaging is onderhandeld.
Kijk voor meer uitleg op de pagina ‘Sluis voor dure geneesmiddelen’.