Internationale agenda

De internationale agenda beschrijft de werkzaamheden van Zorginstituut Nederland op internationaal terrein. Het Zorginstituut werkt samen met diverse landen in een toenemend aantal internationale activiteiten. Want door samen te werken staan we als land sterker en kunnen we van elkaar leren. In de agenda staan onze perspectieven op relevante onderwerpen en ook informatie over onze nationale werkzaamheden.

Internationale agenda: overzicht van internationale taken Zorginstituut

Het Nederlandse zorgstelsel wordt beïnvloed door internationale ontwikkelingen. Daarom opereert het Zorginstituut ook op internationaal niveau. De internationale agenda schetst welke internationale ontwikkelingen voor het Zorginstituut relevant zijn en laat zien bij welke ontwikkelingen wij actief betrokken zijn.

Doelen van de internationale strategische agenda 2024/2025

De internationale agenda beschrijft relevante onderwerpen en internationale activiteiten voor 2024 en 2025. Het beschrijft ook de positie van het Zorginstituut bij relevante onderwerpen. De doelen voor 2024 en 2025 zijn als volgt:

  • We werken strategisch samen met andere landen voor de Health Technology Assessment (HTA). HTA is de Engelse  benaming voor de beoordeling van geneesmiddelen en medische technologie. Onze strategische samenwerkingen zijn hierop toegespitst, dit geldt vooral voor de EU HTAR. Daarnaast werken we op het gebied van HTA ook samen met: de Heads of Agencies Group (HAG), het Beneluxa-initiatief en de International Grade Working Group. Op het gebied van horizonscanning van geneesmiddelen werken we samen binnen de International Horizonscanning Initiative (IHSI). We onderzoeken de mogelijkheden om deze samenwerking uit te breiden naar medische technologie.
  • We verdiepen ons in de mogelijke effecten van de European Health Data Space (EHDS) op het Nederlandse zorgstelsel en de werkzaamheden van het Zorginstituut. We gaan onderzoeken wat voor impact de EHDS heeft en hoe we ons erop kunnen voorbereiden.
  • We oriënteren ons op mogelijke internationale samenwerkingen voor kwaliteit van zorg.
  • We onderzoeken de herziening van de EU-farmaceutische wetgeving. Deze kan een impact hebben op de betaalbaarheid van de zorg, waaronder weesgeneesmiddelen en personalised medicine. Dit is gepersonaliseerde geneeskunde en is erop gericht om medische behandelingen en medicatie specifiek af te stemmen op de kenmerken van een individuele patiënt.

Dit is een samenvatting van het originele rapport van de internationale agenda. Het originele rapport staat op de Engelstalige website van het Zorginstituut.