Aanvullende zorgverzekering

Een aanvullende verzekering is een verzekering voor zorg die niet in het basispakket zit. Bijvoorbeeld voor brillen of lenzen. Of voor meer fysiotherapie dan het basispakket vergoedt. Een aanvullende verzekering is niet verplicht.

Voor zorg die niet in het basispakket zit

De aanvullende zorgverzekering vergoedt zorg die niet in het basispakket zit. Welke zorg wordt vergoed, verschilt per aanvullende zorgverzekering. Aanvullende verzekeringen vergoeden bijvoorbeeld (een deel van) de kosten van:  

  • extra fysiotherapie
  • de tandarts en orthodontist (voor beugels)
  • alternatieve geneeskunde
  • brillen en lenzen.

Aanvullende verzekering is vrije keuze 

U bepaalt zelf of u een aanvullende verzekering nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat u verwacht dat u zorg nodig heeft die niet onder de basisverzekering valt.  

Aanvullende verzekering bij andere verzekeraar

U mag de aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar afsluiten dan die van uw basisverzekering. Hebt u de basisverzekering en aanvullende verzekering bij 1 verzekeraar afgesloten? En stapt u voor de basisverzekering over naar een andere verzekeraar? Dan mag uw oude zorgverzekeraar uw aanvullende verzekering niet opzeggen.

Zorgverzekeraars bepalen zelf de voorwaarden en vergoedingen

Zorgverzekeraars bepalen zelf de voorwaarden en vergoedingen van de aanvullende verzekering. Zij stellen ook de premie vast. De overheid regelt dit niet. De overheid bepaalt alleen wat er in de basisverzekering zit.

Premies verschillen per zorgverzekeraar

De premie voor de aanvullende verzekering verschilt per zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben vaak verschillende aanvullende pakketten, met verschillende prijzen. De verzekeraar mag hogere premies vragen als u ouder bent. Ook kan de premie hoger zijn als u uw verplichte basisverzekering bij een andere zorgverzekeraar heeft.

Soms wachttijd

Een zorgverzekeraar kan een wachttijd voor de aanvullende verzekering hanteren. Dan bent u al wel verzekerd, maar krijgt u bepaalde kosten nog niet vergoed. U krijgt bijvoorbeeld een nieuwe kroon uit de tandartsverzekering pas na 6 maanden vergoed. En niet meteen op de eerste dag dat uw verzekering ingaat.

Geen acceptatieplicht 

Een zorgverzekeraar mag u weigeren voor een aanvullende verzekering. Bijvoorbeeld omdat de zorgverzekeraar verwacht dat de kosten te hoog zijn voor de zorg die u nodig hebt. Maar in de praktijk komt dit bijna niet voor.

Bij een aanvullende verzekering betaalt u geen verplicht eigen risico

U hebt geen wettelijk verplicht eigen risico bij een aanvullende verzekering. Het wettelijk verplichte eigen risico geldt alleen voor zorg uit de basisverzekering.

Lees meer uitleg over het eigen risico. 

Geen wettelijke eigen bijdrage

In de aanvullende verzekering vergoedt de zorgverzekeraar soms een deel van de kosten. De rest betaalt u zelf. Dat deel kunt u zien als een eigen bijdrage. Wat wel en wat wordt vergoed bepaalt de zorgverzekeraar. Er is geen wettelijke eigen bijdrage zoals bij de basisverzekering.

Wilt u meer informatie of hebt u vragen?

Meer weten? Op verschillende sites kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt na een advies het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt.