Valpreventie (Zvw)

Verzekerde zorg - Valpreventie

Bij mensen die ouder worden, neemt het risico op vallen toe. Vallen op hogere leeftijd kan grote gevolgen hebben en tot ernstige verwondingen leiden. Door valpreventie wordt het risico dat zij vallen kleiner. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij valpreventie.

Valpreventie verkleint het risico dat mensen van 65 jaar en ouder vallen

Een val kan grote gevolgen hebben. Zeker voor mensen van 65 jaar of ouder. Als zij vallen, raken ze in bijna de helft van de gevallen gewond. Ze kunnen bijvoorbeeld een arm of been breken. Of een hersenschudding oplopen als ze op hun hoofd vallen. Dit kan veel invloed hebben op de zelfstandigheid. Valpreventie is erop gericht het risico op vallen te verminderen of te voorkomen. Valpreventie kan voor een deel worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Maar de zorg wordt soms ook deels geregeld door de gemeente. Bent u 65 jaar of ouder? Dan kunt u in aanmerking komen voor valpreventie. 

Valpreventie bestaat uit de volgende 3 onderdelen: 

Valpreventie wordt onder voorwaarden vergoed

Valpreventie wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van uw polis van uw eigen zorgverzekeraar.

Valrisicotest en valanalyse worden vergoed

De valrisicotest en valanalyse kunnen vergoed worden uit het basispakket. 

Advies op maat wordt vergoed

Het advies op maat wordt altijd vergoed uit het basispakket. De zorg die in het advies wordt besproken, wordt niet altijd vergoed. De zorgverzekeraar bepaalt of u recht hebt op vergoeding van deze zorg. 

Meestal wordt wel de volgende zorg vergoed als uw zorgverlener aangeeft dat deze zorg nodig is:

  • een staaroperatie
  • het aanpassen van uw medicijnen om duizeligheid of sufheid te verminderen 
  • het advies van een ergotherapeut om uw huis aan te passen (bijvoorbeeld drempels weghalen)
  • voedingsadviezen
  • orthopedische schoenen
  • trainingsprogramma’s van de fysiotherapeut die voorkomen dat u valt.

Voor deze trainingsprogramma’s komt u in aanmerking als u al een andere ziekte of aandoening hebt (onderliggend lijden) of andere medische problemen hebt (bijkomend lijden). Andere trainingsprogramma’s kan uw gemeente misschien vergoeden. Vraag ernaar bij uw gemeente. 

Lees de verduidelijking Valpreventie van Zorginstituut Nederland van 15 mei 2024

Sommige zorg die in het advies op maat staat, wordt niet vergoed. Bijvoorbeeld: 

  • een nieuwe bril of aangepaste brillenglazen
  • veilige niet-orthopedische schoenen
  • aanpassingen aan een woning, zoals een traplift of een douche- of toiletsteun.

Aanpassingen aan uw woning kan uw gemeente misschien vergoeden. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) geeft de gemeente ondersteuning thuis. Iedere gemeente organiseert dit op zijn eigen manier. Vraag bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn. 

Voor de onderdelen van valpreventie betaalt u soms wel en soms geen verplicht eigen risico

Als de valpreventie door uw huisarts of wijkverpleegkundige wordt gedaan, vallen de kosten van de valrisciotest, valanalyse  en het advies op maat niet onder het verplichte eigen risico. De zorg die in het advies wordt genoemd kan wel onder het verplichte eigen risico vallen.

Sommige onderdelen van de valpreventie kunnen ook door andere zorgverleners worden gedaan, zoals de valanalyse. Het verplichte eigen risico kan dan wel van toepassing zijn. 

Lees meer uitleg over het eigen risico. 

Voor valpreventie betaalt u geen eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor valpreventie.

Lees meer uitleg over de eigen bijdrage. 

Wilt u meer informatie of hebt u vragen?

Meer weten? Op verschillende sites kunt u meer lezen over dit onderwerp.

Wet- en regelgeving

In de wet- en regelgeving wordt valpreventie benoemd in de volgende artikelen:

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt na een advies het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt. 

Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt

In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:

  • of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt
  • of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan. 

Lees meer uitleg over hoe de Zorgverzekeringswet werkt.