Mensen die een lichaamsdeel of een deel ervan missen, kunnen dit laten vervangen door een prothese. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij prothesen.
Prothesen vervangen een lichaamsdeel of een deel van een lichaamsdeel
Een prothese is een uitwendig hulpmiddel dat een lichaamsdeel geheel of gedeeltelijk kan vervangen. Er zijn verschillende soorten prothesen: een standaardprothese of een prothese in een speciale uitvoering. Wat voor prothese u krijgt, hangt af van uw individuele omstandigheden. Dat wil zeggen dat rekening wordt gehouden met wat u nodig hebt en hoe u deelneemt in de maatschappij.
Er zijn 3 types prothesen:
noodprothese (tijdelijke prothese)
definitieve of functionele prothese
sierprothese.
Voor verschillende lichaamsdelen zijn er prothesen. Op deze pagina leest u meer over:
U kunt in aanmerking komen voor:
een prothese voor een been of een voet
een prothese voor een schouder, arm of hand
De prothese voor een schouder, arm of hand kan aangestuurd worden door een externe motor, maar het hoeft niet. Bij deze motor horen ook een oplader en batterijen.
Een prothese voor ledematen wordt onder voorwaarden vergoed
Een prothese voor ledematen wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Ook de spullen die u nodig hebt om de prothese te gebruiken, worden onder voorwaarden vergoed uit het basispakket. Denk daarbij aan hulpstukken, aanzetstukken en (elastische) stompkousen.
Het basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd, kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van de polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Sportprothese
Ook een sportprothese kan onder voorwaarden worden vergoed uit de basisverzekering vergoed. De zorgverzekeraar beoordeelt of u de sportprothese echt nodig hebt en of u voor de vergoeding in aanmerking komt.
Nieuwe batterijen of een nieuwe accu worden niet vergoed
Hebt u een prothese waarin een accu zit of waarvoor u batterijen nodig hebt? Een nieuwe accu of nieuwe batterijen worden niet vergoed uit het basispakket. U betaalt ze zelf.
Is uw borstklier door een operatie geheel of gedeeltelijk verwijderd? Of mist u door een andere oorzaak uw borstklier of een deel ervan? Dan kunt u in aanmerking komen voor een standaard borstprothese die op uw lichaam wordt geplaatst. Als dit type prothese niet geschikt is, dan hebt u recht op een maatprothese.
Een borstprothese wordt onder voorwaarden vergoed
Een borstprothese wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd, kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van uw polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Spullen die nodig zijn om de borstprothesen te bevestigen worden niet vergoed
Spullen die nodig zijn om de borstprothese te bevestigen of te dragen, worden niet vergoed uit het basispakket. Denk daarbij aan plakpleisters en hechtstrips om de prothese te bevestigen, en een bh om de prothese te dragen. U betaalt deze zelf.
Als u geen stembanden meer hebt of uw stembanden werken niet goed meer, dan komt u in aanmerking voor een stemprothese
Medisch-specialistische zorg
Als een stemprothese wordt geplaatst in het ziekenhuis, valt het hulpmiddel onder de medisch-specialistische zorg. De zorg is dan onderdeel van de kosten van de zorg in het ziekenhuis. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten rechtstreeks aan het ziekenhuis.
Moet uw stemprothese vervangen worden? Als u dit laat doen in het ziekenhuis, dan valt het onder medisch-specialistische zorg. Maar als de huisarts de stemprothese vervangt, dan valt het onder hulpmiddelenzorg.
Bent u helemaal of voor een deel kaal? En komt dit door een ziekte of door een medische behandeling? Dan kunt u in aanmerking komen voor een pruik (haarwerk). Een pruik wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering.
Als u niets meer ziet door een oog of als u een oog mist, dan kunt u in aanmerking komen voor een hulpmiddel dat de oogbol vervangt. Dit hulpmiddel kan een kopie van uw oog zijn. Of het zorgt ervoor dat uw oog er weer gewoon uitziet.
Een hulpmiddel dat de oogbol vervangt wordt onder voorwaarden vergoed
Een hulpmiddel dat de oogbol vervangt, wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd, kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van de polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Hulpmiddelen die de oogbol kunnen vervangen, worden vergoed uit het basispakket bij:
Een volledige oogprothese als uw geen oogbol meer hebt.
Een schaalprothese. Dit is een oogprothese die over een ernstig misvormd oog kan worden geplaatst.
Scleralenzen met ingekleurde iris of pupil zonder visuscorrectie.
Scleralenzen met viruscorrectie vallen onder hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden.
Een gezichtsprothese bedekt uw hele gezicht of een deel ervan, bijvoorbeeld uw neus of oorschelp.
Een gezichtsprothese wordt onder voorwaarden vergoed
Een gezichtsprothese wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Ook de spullen die u nodig hebt om de gezichtsprothese vast te maken, worden vergoed uit het basispakket. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van uw polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Een gebitsprothese heet ook wel kunstgebit. Dit valt onder de mondzorg.
Prothesen worden onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd, kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van uw polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Een reserveprothese wordt onder voorwaarden vergoed
Een reserveprothese kan ook worden vergoed uit het basispakket als u:
verwacht dat u de prothese regelmatig lang moet missen voor noodzakelijke onderhoud of reparatie
zonder een reserveprothese niet meer de dingen kunt doen die u normaal wel doet.
Of dit zo is, bepaalt uw zorgverzekeraar. Bekijk hiervoor de polis van uw zorgverzekering.
Voorschrift van behandelend arts
Uw behandelend arts bepaalt of u een prothese nodig hebt. Dat kan uw huisarts zijn, maar ook een medisch specialist. De behandelend arts schrijft voor welke functies het hulpmiddel in ieder geval moet hebben.
Misschien toestemming nodig van zorgverzekeraar
Naast een voorschrift hebt u misschien toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Bekijk daarom eerst de polis van uw zorgverzekering voordat u een hulpmiddel koopt. Of informeer bij uw zorgverzekeraar. Als u toestemming nodig hebt, kan de leverancier van het hulpmiddel dit voor u regelen.
Algemene informatie over hulpmiddelen
Een prothese is een van de hulpmiddelen die vergoed kunnen worden uit het basispakket. Voor al deze hulpmiddelen gelden een aantal regels. Bijvoorbeeld waar een hulpmiddel aan moet voldoen. Op de pagina hulpmiddelen algemeen leest u wanneer u recht kunt hebben op een hulpmiddel. En waarom u eerst de polis van uw zorgverzekering goed moet bekijken.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt.
Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed kunt krijgen? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:
of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt
of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan.
Een deel van de tekst op de website bevat een uitleg van de wet- en regelgeving in eenvoudige taal. Het Zorginstituut vindt het namelijk belangrijk om in begrijpelijke taal op zijn website te communiceren. Hoewel de tekst op de website met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is opgesteld, kan het Zorginstituut niet garanderen dat de informatie op de website altijd correct en/of volledig is. Aan de tekst op de website kunnen daarom geen rechten worden ontleend. Het Zorginstituut aanvaardt ook geen aansprakelijkheid voor schade door onjuiste of onvolledige informatie op deze website. Ziet u fouten in de tekst of zijn dingen onduidelijk, geef dat dan aan ons door via ons contactformulier.