Verzekerde zorg - Lijst van chronische aandoeningen
Of u fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgt uit het basispakket, hangt onder meer af van de lijst van chronische aandoeningen. Als een aandoening op deze lijst staat, krijgt u deze onder voorwaarden vergoed. Welke aandoeningen op de lijst staan, vindt u op deze pagina.
Fysiotherapie en oefentherapie worden onder voorwaarden vergoed als een aandoening op de lijst staat
Fysiotherapie en oefentherapie worden onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als de aandoening op de lijst van chronische aandoeningen staat. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van de polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Hebt u een behandeling nodig en staat uw ziekte of aandoening op de lijst van chronische aandoeningen? Als u jonger bent dan 18 jaar, krijgt u alle behandelingen vergoed. Bent u 18 jaar of ouder, dan betaalt u in ieder geval de eerste 20 behandelingen zelf. Wat er vergoed wordt, hangt af van de behandeling.
De lijst van chronische aandoeningen is onderverdeeld in 3 subgroepen:
neurologische aandoeningen
aandoeningen van het bewegingsapparaat
overige aandoeningen.
Neurologische aandoeningen
Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van het zenuwstelsel. Als u door een aandoening van het zenuwstelsel fysiotherapie of oefentherapie nodig hebt, kunt u onder voorwaarden deze behandeling vergoed krijgen.
Voorbeelden diagnose: ziekte van Parkinson, ziekte van Huntington, syndroom van Gilles de la Tourette.
Voorbeelden diagnose: hersenschade of vertraagde hersenontwikkeling als gevolg van een ongeval, erfelijke afwijking, hersenafwijking, of zuurstoftekort tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling.
Voorbeelden diagnose: alle vormen van Multipele sclerose.
Voorbeeld diagnose: myasthenia gravis. Bij kinderen komt een erfelijke vorm voor, de congenitale myasthenia.
Voorbeelden diagnose: carpale-tunnel-syndroom, beknelling van de elleboogzenuw, Polyneuropathie.
Bij deze indicatie is de behandelperiode voor fysiotherapie of oefentherapie maximaal 3 maanden.
Voorbeelden diagnose: Hernia Nucleï Pulposi (HNP) met uitstralende pijn in het been en motorische uitval; spinale stenose met uitstralende pijn in het been en motorische uitval.
Voorbeelden diagnose: dwarslaesie, infectie van het ruggemerg.
Voorbeelden diagnose: hersentumor, hersenletsel, primaire spinale tumor (intrinsiek = binnen het ruggemergweefsel of extrinsiek = buiten het ruggenmergweefsel in het spinale kanaal.
Het bewegingsapparaat bestaat uit alle onderdelen van ons lichaam die ervoor zorgen dat we kunnen bewegen: botten, spieren, gewrichten, kraakbeen en banden (ligamenten).
Als u klachten of beperkingen hebt door een aandoening van het bewegingsapparaat, kan uw zorgverzekeraar fysiotherapie of oefentherapie vergoeden.
Voorbeelden diagnose: open ruggetje, open schedel, klompvoet, Syndroom van Down.
Bij deze indicatie is de behandelperiode voor fysiotherapie of oefentherapie maximaal 6 maanden nadat gips, brace of verband er af gaat.
Voorbeelden diagnose: Botbreuk (fractuur) waarvoor geen operatie nodig is (conservatieve behandeling).
Voorbeelden diagnose: ziekte van Kahler, botmetastase en ziekte van Paget.
Voorbeelden diagnose: systemische lupus erythematodes (SLE), sclerodermie, dermatomyositis, syndroom van Sjögren, syndroom van Ehlers-Danlos, Polyarteritis nodosa.
Voorbeelden diagnose: Ziekte van Forestier (Diffuse Idiopathische Skeletale Hyperostose (DISH).
Voorbeelden diagnose: ziekte van Freiberg, ziekte van Köhler, ziekte van Kienböck, ziekte van Calve-Legg-Perthes, osteochondritis dissecans.
Bij deze indicatie is de behandelperiode voor fysiotherapie of oefentherapie maximaal 3 maanden.
Voorbeelden diagnose: Reflexdystrofie, ook wel bekend als Complex Regionaal Pijnsyndroom of syndroom van Südeck.
Bij deze indicatie is de behandelperiode voor fysiotherapie of oefentherapie maximaal 3 maanden Hier is de diagnose gelijk aan de chronische indicatie.
Er zijn ook aandoeningen die weinig of niets met het zenuwstelsel of het bewegingsapparaat te maken hebben. U krijgt fysiotherapie of oefentherapie voor deze aandoeningen alleen vergoed als u de fysiotherapie of oefentherapie nodig hebt om met de aandoening om te gaan.
Voorbeelden diagnose: pijnklachten of bewegingsbeperking door litteken vanwege een operatie of trauma.
Voorbeelden diagnose: lymfoedeem in de arm na borstkanker.
Bij deze indicatie is de behandelperiode voor fysiotherapie of oefentherapie maximaal 12 maanden.
Bij deze indicatie is de behandelperiode voor fysiotherapie of oefentherapie maximaal 24 maanden na bestraling.
Voorbeelden diagnose: er zijn ongeveer 150 verschillende weke delen tumoren, waarbij de oorsprong van de tumor een weke delen structuur is. Borstkanker valt hier niet onder.
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt na een advies het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt.
Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:
of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt
of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan.
Een deel van de tekst op de website bevat een uitleg van de wet- en regelgeving in eenvoudige taal. Het Zorginstituut vindt het namelijk belangrijk om in begrijpelijke taal op zijn website te communiceren. Hoewel de tekst op de website met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is opgesteld, kan het Zorginstituut niet garanderen dat de informatie op de website altijd correct en/of volledig is. Aan de tekst op de website kunnen daarom geen rechten worden ontleend. Het Zorginstituut aanvaardt ook geen aansprakelijkheid voor schade door onjuiste of onvolledige informatie op deze website. Ziet u fouten in de tekst of zijn er dingen onduidelijk, geef dat dan aan ons door via ons contactformulier.