Verzekerde zorg - Bewegingshulpmiddelen
Sommige mensen kunnen door ernstige klachten niet goed bewegen of hebben moeite met hun houding. Zij kunnen gebruikmaken van hulpmiddelen die hen helpen bij het bewegen of handelen. Op deze pagina leest u wat verzekerde zorg is bij bewegingshulpmiddelen.
Bewegingshulpmiddelen helpen bij het bewegen of handelen
Hebt u een ernstige aandoening waardoor u problemen hebt met bewegen of met uw houding? Dan kunt u in aanmerking komen voor hulpmiddelen die u helpen bij bewegen of handelen.
Er zijn 2 categorieën van bewegingshulpmiddelen.
- Er zijn hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u anders beweegt zodat u minder problemen hebt met bewegen of minder last van een ernstige aandoening hebt. Dit zijn orthesen of orthetische hulpmiddelen die aan de buitenkant van het lichaam worden aangebracht. Een orthese is een hulpmiddel dat een deel van het lichaam ondersteunt.
- Als orthesen niet voldoende helpen, zijn er hulpmiddelen beschikbaar die u ondersteunen bij activiteiten die u anders niet meer kunt doen.
Orthesen
Hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u anders beweegt zijn orthesen. Een orthese is een hulpmiddel dat een deel van het lichaam ondersteunt. Dit hulpmiddel wordt van buiten op of tegen het lichaamsdeel geplaatst. Dit wordt ook wel uitwendig en lichaamsgebonden genoemd. De orthese zorgt ervoor dat dit lichaamsdeel beter werkt, beweeglijker wordt, steviger wordt of beschermd wordt.
Orthesen worden bijvoorbeeld gebruikt bij:
- afwijkingen aan de wervelkolom
- botletsel
- peesletsel
- artrose
- instabiele gewrichten
- voetafwijkingen
- verlamming.
Een orthese wordt onder voorwaarden vergoed
Een orthese wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van de polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Voorbeelden van hulpmiddelen die voor vergoeding in aanmerking kunnen komen, zijn:
- Korsetten voor afwijkingen aan de wervelkolom. Een korset zorgt ervoor dat u uw wervelkolom zo min mogelijk kunt bewegen.
- Orthopedische beugels. Orthopedische beugels helpen u bij het staan. Deze beugels kunt u bijvoorbeeld dragen om uw voeten, heupen of romp.
- Braces. Een brace is een band die steun geeft aan gewrichten of lichaamsdelen.
- Orthopedische schoenen. Ga voor meer informatie over orthopedische schoenen naar de pagina 'Schoenvoorzieningen'.
Breukband meestal niet vergoed
Een breukband is een brede, elastische band om uw middel. Deze band wordt meestal niet vergoed. De breukband wordt alleen vergoed uit het basispakket als u een stoma hebt en daardoor een litteken (parastomale hernia).
Ga voor meer informatie naar de pagina 'Incontinentiehulpmiddelen en stomahulpmiddelen'.
Gebruikt u de breukband als een tijdelijke oplossing omdat u wacht op een operatie? De breukband valt dan onder de geneeskundige zorg. De zorgverzekeraar vergoed de kosten rechtstreeks aan het ziekenhuis.
Ga voor informatie over geneeskundige zorg naar de pagina 'Medisch-specialistische zorg'.
Niet alle orthesen worden vergoed
Niet alle orthesen worden vergoed uit het basispakket.
Eenvoudige orthesen
Eenvoudige orthesen worden niet vergoed. Denk daarbij aan steunzolen. Wilt u weten of de orthesen die u gebruikt, vergoed worden. Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Sportorthesen
Ook orthesen die u alleen voor sport gebruikt, worden niet vergoed.
Bewegingshulpmiddelen die u ondersteunen bij wat u niet meer kunt doen
Als de orthesen uw problemen onvoldoende oplossen, kunt u misschien in aanmerking komen voor hulpmiddelen die compenseren wat u niet meer kunt doen. We onderscheiden de volgende hulpmiddelen:
ADL-hond
Helpen de hulpmiddelen bij problemen met bewegen u niet? Dan kunt u in aanmerking komen voor een ADL-hond. Deze hond ondersteunt u bij dagelijkse handelingen, zoals opstaan, wassen en drinken. Ofwel bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL).
Een ADL-hond wordt onder voorwaarden vergoed
Als de andere hulpmiddelen bij problemen met bewegen u niet helpen, kan de ADL-hond vergoed worden uit het basispakket. Het volgende wordt dan vergoed:
- de kosten voor het lenen of het kopen van de hond
- een tegemoetkoming in de kosten die u maakt voor de hond, zoals:
- het eten dat u de hond geeft
- de medische kosten die u voor de hond maakt en
- andere kosten die nodig zijn om uw hond te verzorgen.
Een ADL-hond wordt niet vergoed als een ander hulpmiddel u had kunnen helpen
Hebt u een ADL-hond, maar had 1 van de andere hulpmiddelen u ook kunnen helpen? Dan wordt de ADL-hond niet vergoed.
Hulpmiddelen bij problemen met bewegen worden onder voorwaarden vergoed
Een hulpmiddel bij problemen met bewegen wordt onder voorwaarden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit basispakket is hetzelfde voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Maar wie de zorg levert en waar de zorg wordt geleverd kan elke zorgverzekeraar zelf bepalen. Controleer voor vergoeding altijd de voorwaarden van de polis van uw eigen zorgverzekeraar.
Hulpmiddelen bij problemen met bewegen kunnen worden vergoed als er voldaan wordt aan deze voorwaarden:
- U hebt ernstige klachten. Wat onder ernstige klachten wordt verstaan, bepaalt de zorgverzekeraar.
- De hulpmiddelen bij lopen en hulpmiddelen bij wassen en toiletgang gebruikt u tijdelijk en niet voor de rest van uw leven (permanent). Als niet duidelijk is hoe lang u ze gaat gebruiken, valt dit ook onder tijdelijk.
Voorschrift nodig van behandelend arts
Uw behandelend arts bepaalt of er sprake is van functieverlies. Dat wil zeggen dat uw behandelaar uw beweegproblemen vaststelt en bekijkt of een hulpmiddel nodig is. Dit kan de huisarts zijn, maar ook een fysiotherapeut of andere medisch specialist. Deze arts schrijft de bewegingshulpmiddelen voor.
Misschien toestemming nodig van zorgverzekeraar
Wilt u dat uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoedt? Dan hebt u naast een voorschrift misschien toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Bekijk daarom eerst de polis van uw zorgverzekering voordat u dit hulpmiddel koopt. Of informeer bij uw zorgverzekeraar. Als u toestemming nodig hebt, kan de leverancier van het hulpmiddel dit voor u regelen.
Soms vergoeding via Wmo
Sommige hulpmiddelen kunnen onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen, maar ook onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Onder welke wet een hulpmiddel valt, hangt af van hoe lang u een hulpmiddel gebruikt. Hebt u een hulpmiddel uw hele leven nodig, dan valt het onder Wmo. Neem dan voor vergoeding contact op met uw gemeente. Hebt u het hulpmiddel tijdelijk nodig, dan wordt het hulpmiddel vergoed uit het basispakket. Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Algemene informatie over hulpmiddelen
Een hulpmiddel bij problemen met bewegen is een van de hulpmiddelen die vergoed kunnen worden uit het basispakket. Voor al deze hulpmiddelen gelden een aantal regels. Bijvoorbeeld waar een hulpmiddel aan moet voldoen. Op de pagina 'Hulpmiddelen algemeen' leest u wanneer u recht hebt op een hulpmiddel. En waarom u eerst de polis van uw zorgverzekering goed moet bekijken.
Ga voor meer informatie naar de pagina 'Hulpmiddelen algemeen'.
Voor hulpmiddelen bij problemen met bewegen betaalt u geen eigen bijdrage
U betaalt geen eigen bijdrage voor hulpmiddelen bij problemen met bewegen.
Ga voor meer uitleg naar de pagina 'Eigen bijdrage'.
Voor hulpmiddelen bij problemen met bewegen betaalt u een verplicht eigen risico
De kosten voor hulpmiddelen bij problemen met bewegen vallen onder het verplichte eigen risico. Ook de kosten die u maakt voor het gebruiken van een ADL-hond vallen onder het verplichte eigen risico.
Ga voor uitleg naar de pagina 'Eigen risico'.
Wilt u meer informatie of hebt u vragen?
Meer weten? Op verschillende sites staat meer informatie over dit onderwerp.
- Wilt u meer weten over bewegingshulpmiddelen? Ga dan naar de website van Regelhulp.
- Wilt u meer weten over het basispakket, de zorgpolis en over hoe de Zorgverzekeringswet (Zvw) werkt? Ga dan naar onze pagina ‘Zvw-algemeen: hoe werkt de Zorgverzekeringswet?’.
- Wilt u meer informatie over de verschillende polissen van de zorgverzekeraars? Ga dan naar de website Rijksoverheid.nl.
- Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Vraag dat aan uw zorgverzekeraar.
Wet- en regelgeving
Meer informatie staat in de volgende artikelen:
- artikel 2.9 van het Besluit zorgverzekering gaat over hulpmiddelenzorg in het algemeen
- artikel 2.6, onderdeel e van de Regeling zorgverzekering gaat over uitwendige hulpmiddelen gerelateerd aan stoornissen in het bewegingssysteem
- artikel 2.12 van de Regeling zorgverzekering legt verder uit voor wie artikel 2.6, onderdeel e bedoeld is.
Over Zorginstituut Nederland
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie. Onze belangrijkste taak is zorgen dat het basispakket van de zorgverzekering alleen behandelingen vergoedt, waarvan vaststaat dat deze écht werken en passen bij wat de patiënt nodig heeft. Wij leggen uit welke zorg deel uitmaakt van het basispakket van de zorgverzekering. En we adviseren de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over welke zorg wel of niet thuishoort in het basispakket. De minister neemt het uiteindelijke besluit of zorg wel of niet in het basispakket komt.
Vraag aan uw zorgverzekeraar wat u vergoed krijgt
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. De basis hiervoor is de wet- en regelgeving. Wilt u precies weten welke zorg u in uw situatie vergoed krijgt? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Het is in eerste instantie namelijk aan de zorgverzekeraar om te beslissen:
- of de zorg die u vergoed wil krijgen onder de zorgpolis valt
- of aan de eventuele overige voorwaarden van de zorgpolis is voldaan.
Ga voor meer uitleg naar de pagina ‘Zvw-algemeen: hoe werkt de Zorgverzekeringswet?’.