Veelbelovende zorg - Koud plasmatherapie bij een diabetische voetwond of een veneuze beenwond
Via de Subsidieregeling veelbelovende zorg wordt onderzoek gesubsidieerd naar de (kosten)effectiviteit van een aanvullende therapie met koud atmosferisch plasma bij patiënten met een diabetische voetwond of een veneuze beenwond. Het project heet COSMAS-trial en start op 1 november 2024 voor een periode van 3 jaar en 8 maanden. Na afronding van het project worden de onderzoeksresultaten rond juli 2028 bij het Zorginstituut ingediend. Het Zorginstituut gebruikt deze onderzoeksgegevens om te beoordelen of deze behandeling bij de genoemde groep patiënten vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering.
De aandoening en behandeling
Voetwonden bij patiënten met suikerziekte (diabetische voetwonden) en veneuze beenwonden (ulcus cruris) genezen slecht. Deze wonden kunnen zeer pijnlijk zijn, vereisen langdurige dagelijkse verzorging en kunnen in sommige gevallen zelfs leiden tot amputaties van de voet of het been. Bovendien zorgen deze wonden voor een druk op het zorgsysteem door de vele ziekenhuisbezoeken, regelmatige ziekenhuisopnames en de hoge kosten van alle verbandmaterialen. Een nieuwe behandeling met koud atmosferisch plasma zou wonden mogelijk sneller kunnen genezen en infecties kunnen voorkomen. Koud plasma wordt gemaakt door energie toe te voegen aan een gas, zoals lucht, en kan processen van wondgenezing activeren en daardoor versnellen.
Het onderzoek
De COSMAS-trial is een multicenter gerandomiseerd onderzoek, waarin de (kosten)effectiviteit van het toevoegen van koud plasmatherapie aan de standaard wondzorg wordt vergeleken met die van alleen standaard wondzorg. Aan het onderzoek zullen 494 patiënten deelnemen, waarvan 302 met een diabetische voetwond en 192 met een veneuze beenwond. Van deze patiënten krijgt de helft koud plasmatherapie.
Het doel van dit onderzoek is om te ontdekken of het toevoegen van koud plasmatherapie aan de standaard wondzorg bij patiënten met een diabetische voetwond of een veneuze beenwond de genezingstijd van de wond verkort en de periode zonder wond verlengt. De hypothese is dat patiënten die naast standaard wondzorg koud plasmatherapie krijgen, langer zonder wond zijn dan patiënten die alleen de standaard wondzorg krijgen. Ook wordt gekeken naar de positieve effecten van het toevoegen van koud plasmatherapie op andere uitkomstmaten, zoals de bijwerkingen en kosteneffectiviteit.
Het onderzoek wordt geleid door het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.
Beoordeling stand van de wetenschap en praktijk
Na het afronden van het onderzoek en het verkrijgen van de onderzoeksresultaten, beoordeelt het Zorginstituut op basis van alle gepubliceerde onderzoeksresultaten binnen 6 maanden of een behandeling met koud plasma therapie bij een diabetische voetwond of een veneuze beenwond voldoet aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Ook beoordeelt het Zorginstituut of de (meer)kosten acceptabel zijn.
Op dit moment voldoet koud plasmatherapie bij een diabetische voetwond of een veneuze beenwond nog niet aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. De behandeling mag daarom nog niet worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.
Voor informatie
Vragen kunt u per e-mail stellen aan het Zorginstituut, team veelbelovende zorg: veelbelovendezorg@zinl.nl.
Planning
Stap in het proces | Datum |
---|---|
Looptijd Veelbelovende zorg-project | 1 november 2024 - 1 juli 2028 |
Beoordelingsperiode 'stand van de wetenschap en praktijk' | juli 2028 - januari 2029 |
Publicatie standpunt | januari 2029 |
Betrokken partijen
- Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie (NVvV)
- Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) / Nederlandse Vereniging van Internist Infectiologen (NVII)
- Nederlandse Vereniging van Diabetes Podotherapeuten (NVvDP)
- Diabetesfonds
- Diabetesvereniging Nederland
- Nederlandse Brandwonden Stichting
- Zorgverzekeraars Nederland (ZN)