Standpunt - Neuromodulatie bij patiënten met chronische zenuwpijn kan worden vergoed uit basispakket

Neuromodulatie is een behandeling voor patiënten met aanhoudende ernstige pijn door polyneuropathie. Dat betekent schade aan meerdere zenuwen aan beide kanten van het lichaam. De conclusie van Zorginstituut Nederland is dat neuromodulatie effectieve zorg is voor patiënten met chronische zenuwpijn. Daarmee kan neuromodulatie voor deze patiënten worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. De vergoeding geldt vanaf 9 juli 2024.

Aanleiding standpunt neuromodulatie bij chronische pijn

Bij neuromodulatie krijgt de patiënt operatief een klein apparaat in het lichaam geïmplanteerd. Dit moet pijnprikkels tegenhouden. Het Zorginstituut heeft in 2019 al onderzocht dat neuromodulatie bij chronische pijn voor een aantal aandoeningen effectieve zorg is.

Lees het Standpunt neuromodulatie bij chronische pijn (2019).

De beroepsvereniging (Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie, NVA) heeft nu een onderbouwing aangeleverd. Daaruit blijkt dat alle chronische polyneuropathieën op dezelfde manier ontstaan en daarom ook op dezelfde manier reageren op neuromodulatie. Wij concluderen daarom nu dat neuromodulatie effectieve zorg is bij alle polyneuropathieën die de zenuwen aantasten.

Voor deze aandoeningen geldt dat neuromodulatie uit het basispakket wordt vergoed, met als voorwaarden dat het protocol is gevolgd voor de indicatiestelling en de behandeling. De NVA zal dit protocol voor het einde van 2024 opnemen in haar eigen standpunt. Daarin komt te staan dat het om volwassen patiënten gaat, bij wie onder andere:

  • sprake is van ernstige pijn;
  • de proefbehandeling positief is; en
  • de indicatiestelling plaatsvindt in multidisciplinair teamverband.

Samenvatting van het standpunt

De conclusie van Zorginstituut Nederland is dat neuromodulatie voor patiënten met chronische zenuwpijn voldoet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’ en kan worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. De vergoeding geldt vanaf 9 juli 2024.

Gevolgde procedure

Alleen zorg die écht werkt, mag deel uitmaken van het basispakket van de zorgverzekering. Dit is vastgelegd met de juridische term 'stand van de wetenschap en praktijk'. Vaak is goed duidelijk of zorg uit het basispakket kan worden vergoed, maar niet altijd. In zulke gevallen kan het Zorginstituut zelf beoordelen of die zorg in aanmerking komt voor vergoeding. Zo'n beoordeling noemen we een duiding. De uitkomst van een duiding heet een standpunt.

Een standpunt van het Zorginstituut geeft direct duidelijkheid. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beslist hier verder niet meer over.

Lees meer informatie over de procedure bij een standpunt op de pagina 'Verduidelijking van het basispakket - standpunten'.

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit standpunt? Dan kunt u deze per e-mail stellen aan Ingrid de Groot via igroot@zinl.nl.