Advies - vergoed benralizumab (Fasenra®) voor de behandeling van ernstig astma
Zorginstituut Nederland heeft de minister voor Medische Zorg geadviseerd om benralizumab (Fasenra®) te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering op grond van farmaceutische zorg. Dit medicijn kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met een vorm van ernstig astma. Als de minister ons advies overneemt, komt benralizumab in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Alleen dan wordt dit medicijn vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Wij adviseren wel extra voorwaarden voor vergoeding.
Update juli 2024: benralizumab (Fasenra®) onder voorwaarden vergoed per 1 juli 2024
De minister van VWS heeft het advies van het Zorginstituut overgenomen. Dat betekent dat per 1 juli 2024 benralizumab (Fasenra®) onder voorwaarden wordt vergoed.
Lees het vergoedingsbesluit van de minister in de Staatscourant.
Benralizumab is bedoeld voor bepaalde mensen met ernstig astma
Benralizumab is de werkzame stof. De merknaam is Fasenra®. Het medicijn is een injectie die elke 4 of 8 weken onder de huid (subcutaan) wordt toegediend.
Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen met een bepaalde vorm van ernstig astma. Met ernstig astma bedoelen we als mensen met astma minstens 2 longaanvallen per jaar hebben, ook al gebruiken zij 1 of meerdere inhalatoren die de luchtwegen verwijden of ontstekingen remmen. Astma is een chronische ziekte van de luchtwegen. De luchtwegen bestaan uit de longen, luchtpijp, keel en neus. Het medicijn geldt specifiek voor ernstig eosinofiel astma. Eosinofielen zijn een soort witte bloedcellen. Bij mensen met eosinofiel astma zijn er te veel van deze witte bloedcellen in het bloed aanwezig. Ze veroorzaken ontstekingen en zwellingen in de luchtwegen.
Benralizumab is een zogeheten biological. Biologicals zijn biologische medicijnen. Ze worden zo genoemd omdat ze gemaakt zijn van eiwitten van levende organismen. Bijvoorbeeld van bacteriën, schimmels of cellen van planten of dieren. Er zijn veel verschillende soorten biologische medicijnen. Maar in Nederland bedoelen we met biologicals meestal medicijnen die ontstekingen remmen.
Meer informatie voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Advies Zorginstituut over vergoeding van benralizumab
Het Zorginstituut adviseert de minister voor Medische Zorg om benralizumab (Fasenra®) onder bepaalde voorwaarden te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering op grond van farmaceutische zorg. Het advies is om het medicijn op te nemen op bijlage op bijlage 1A in een nieuw te vormen cluster met tezepelumab (Tezspire®). Voor benralizumab is de standaarddosis vastgesteld op 0,54 mg en voor tezepelumab op 7,50 mg. Voor benralizumab gelden bepaalde extra voorwaarden, de zogeheten bijlage-2 voorwaarden.
Kijk voor meer uitleg over het GVS en de bijlagen 1A, 1B en 2 op de pagina ‘Vergoeding van extramurale geneesmiddelen (GVS)’.
Voorwaarden voor vergoeding van benralizumab
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.
Hoe is het advies ontstaan?
Het Zorginstituut adviseert de minister. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.
Uitleg over vergoeden van medicijnen
Omalizumab is een intramuraal én een extramuraal geneesmiddel. ntramuraal betekent: medicijnen die in het ziekenhuis worden gebruikt. Extramuraal betekent: medicijnen voor thuisgebruik die u op recept van een arts bij de apotheek kunt halen. Ze worden alleen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als ze in het GVS staan.