Advies - wel of niet vergoeden benralizumab (Fasenra®) voor de behandeling van een bepaalde vorm van vasculitis (EGPA)

Zorginstituut Nederland beoordeelt of benralizumab vergoed kan worden voor bepaalde patiënten met eosinofiele granulomatose met polyangiitis (EGPA). EGPA is een vorm van vasculitis, een ontsteking van bloedvaten. Dit medicijn staat al in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS) voor de behandeling van ernstig astma. Als wij positief adviseren en de minister ons advies overneemt, worden de vergoedingsvoorwaarden uitgebreid. Alleen dan wordt dit medicijn voor deze ziekte vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. 

Benralizumab is bedoeld voor bepaalde mensen met EGPA

Benralizumab is de werkzame stof. De merknaam is Fasenra®. Het medicijn is een injectie die elke 4 weken onder de huid (subcutaan) wordt toegediend. 

Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen met EGPA. EGPA is een zeldzame aandoening waarbij het eigen afweersysteem de cellen van de bloedvatwand aanvalt. Dit veroorzaakt ontstekingen van vooral de kleine bloedvaten. Dat wordt ook wel vasculitis of bloedvatontsteking genoemd. De ontstekingen van de bloedvaten verstoort de bloedtoevoer naar andere organen en weefsels. Die functioneren vervolgens slechter of sterven zelfs helemaal af. Bij EGPA worden de ontstekingen veroorzaakt door een teveel aan een bepaald soort witte bloedcellen, de eosinofielen. Deze ziekte werd eerder ook wel de ziekte van Churg-Strauss genoemd. 

Mensen met EGPA kunnen klachten krijgen als, longaanvallen, bloed ophoesten en neusontstekingen. Maar ook vlekjes op de huid, pijn of druk op de borst, hartritmestoornissen, hevige buikkrampen en kracht- en gevoelsverlies. De klachten komen vaak in aanvallen waarbij periodes met ontstekingsaanvallen worden afgewisseld met periodes zonder klachten. De ziekte is niet te genezen, maar de aanvallen kunnen met medicijnen worden gestopt of voorkomen. 

De fabrikant heeft de vergoeding aangevraagd voor de behandeling van volwassen patiënten met recidiverende of refractaire EGPA. Recidiverend of refractair betekent dat de aanvallen van de ziekte telkens weer terugkomen. 

Meer informatie voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)

Uitleg over vergoeden van medicijnen

Benralizumab is een extramuraal geneesmiddel. Extramuraal betekent: medicijnen voor thuisgebruik die u op recept van een arts bij de apotheek kunt halen. Ze worden alleen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als ze in het GVS staan. Het GVS heeft meerdere bijlagen. Kijk voor meer uitleg over het GVS en de bijlagen 1A, 1B en 2 op de pagina ‘Vergoeding van extramurale geneesmiddelen (GVS)’.

Hoe ontstaat het advies?

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vraagt het Zorginstituut een beoordeling te doen. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken. 

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl.

Planning

Planning tot aan publicatie advies
Stap in het proces Datum
Start beoordeling dossier 18 maart 2025
Start technische consultatie april 2025
Publicatie advies mei 2025

Betrokken partijen

Registratiehouder

  • AstraZeneca B.V.

Beroepsgroep 

  • Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT)
  • Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR)
  • Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN)
  • Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI)

Patiëntenverenigingen 

  • Vasculitis Stichting
  • Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties (VSOP) - patiëntenkoepel voor zeldzame en genetische aandoeningen

Zorgverzekeraars Nederland

  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)