Programma Versterken kwaliteitstransparantie ggz
Partijen in de ggz werken samen aan het versterken van transparantie in de kwaliteit van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Het gaat om branchegroepen, beroepsgroepen, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars. Zorginstituut Nederland ondersteunt hen hierbij. Meer inzicht in de kwaliteit moet leiden tot meer passende zorg voor de cliënt. In 2024 gaan 4 gesprekstafels van start om het verzamelen en delen van kwaliteitsinformatie concreet uit te werken.
Meer passende zorg door inzicht in kwaliteit ggz
Met meer inzicht in de kwaliteit van geleverde zorg kunnen ggz-zorgaanbieders beter sturen op kwaliteit. Zo krijgen cliënten meer toegang tot passende zorg. De ggz verzamelt nu ook al veel kwaliteitsinformatie. Maar die gegevens zijn in de praktijk niet goed bruikbaar om kwaliteit van zorg te vergelijken. De data zijn te verschillend en systemen sluiten niet goed op elkaar aan. Dat komt doordat er in de ggz zoveel verschillende klachten en behandelingen zijn. En doordat de persoonlijke omstandigheden van iedere cliënt anders zijn. Toch hebben partijen kwaliteitsdata nodig. Daarom hebben zij in het Integraal Zorgakkoord (IZA) afgesproken dat die sneller beschikbaar moeten komen. Om die reden is het programma ‘Versterken kwaliteitstransparantie ggz’ opgezet.
Transparantie leidt tot samen leren en verbeteren
Het doel van het programma is om met inzicht transparantie te creëren. En om met data over zorggebruik, proces van de behandeling en uitkomst van de behandeling met elkaar in gesprek te zijn over leer- en verbetermogelijkheden. Op deze manier kunnen zorgaanbieders zichzelf aan anderen spiegelen. Dit leidt uiteindelijk tot meer passende zorg voor de cliënt. Transparantie is geen doel op zich, maar een middel dat bijdraagt aan meerdere doelen:
- behandelaren krijgen meer inzicht in wat werkt (en wat niet) en kunnen hun beroepspraktijk verbeteren;
- cliënten en naasten krijgen meer keuze-informatie om mee te beslissen over hun behandeltraject;
- zorgverzekeraars kunnen gerichter contracteren.
Gesprekstafels voor concrete uitwerking
Partijen in de ggz hebben in 2023 met ondersteuning van het Zorginstituut een uitvoeringsplan gemaakt. Dit plan bevat een infrastructuur en concrete agenda met inhoudelijke thema’s. Daarover worden in 2024 en 2025 gesprekstafels georganiseerd, waarbij zorgprofessionals, cliënten en zorgverzekeraars met elkaar in gesprek gaan. In 2024 gaan de volgende 4 thema’s van start:
- ernstig psychiatrische aandoeningen (EPA)
- verslavingszorg
- doelstelling, evaluatie en beëindiging van behandeling
- autisme
Vervolg op eerder project en onderzoek
Dit programma is het vervolg op het project ‘Leren en Verbeteren met datagestuurde dialoog voor passende zorg en kwaliteitstransparantie’. Dit initiatief van ggz-partijen kwam voort uit het Hoofdlijnenakkoord ggz (2019-2022). Het Trimbosinstituut en Significant Public hebben in april 2023 onderzoek gedaan naar het lerend vermogen van de ggz. Hieruit bleek dat in de ggz al veel lerende netwerken bestaan en mooie praktijkvoorbeelden van samen beslissen. De aanbevelingen voor effectiviteit krijgen nu een vervolg in het programma ‘Versterken kwaliteitstransparantie ggz’.
Planning
Stap in het proces | Datum |
Start project |
1 mei 2024 |
Uitvoeringsplan kwaliteitstransparantie ggz | 2024 |
Gesprekstafels inhoudelijke thema's | 2024 en 2025 |
Publicatie resultaten van het programma |
begin 2026 |
Meer informatie of vragen?
Hebt u een vraag over dit programma? Stuur dan een e-mail naar Cynthia van Haeften via CHaeften@zinl.nl.
Betrokken partijen
- Akwa ggz
- de Nederlandse ggz
- Landelijke Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (LVVP)
- MIND
- Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)
- Nederlandse Vereniging voor Psychiaters (NVP)
- P3NL
- Platform MEERGGZ
- Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
Publicaties
-
Onderzoeksrapport Trimbos-instituut over leernetwerken in de ggz
Hoe kunnen zorgprofessionals in de ggz samen leren om de kwaliteit van zorg te verbeteren, zodat cliënten meer passende zorg ...
-
Onderzoeksrapport Significant Public over samen beslissen in de ggz
Wat houdt samen beslissen in de ggz in en hoe kun je samen beslissen structureel inbedden in de dagelijkse praktijk? ...