Gezamenlijke werkagenda - verbeteringen stelsel langdurige zorg
Zorginstituut Nederland gaat aan de slag met verbeteringen voor het zorgstelsel van de langdurige zorg. Dat doen we samen met het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Deze gezamenlijke werkagenda zet erop in om de zorgcapaciteit in de langdurige zorg beter te organiseren. Voor de mensen die dat het hardst nodig hebben: ouderen, gehandicapten en mensen die langdurig psychische zorg nodig hebben.
Aanleiding: voorrang aan de meest kwetsbaren
De vraag naar langdurige zorg is groot en blijft toenemen door de vergrijzing in de samenleving. De vraag naar zorg neemt toe, waardoor de capaciteit van zorg afneemt. Het is daarom noodzakelijk dat er een maatschappelijk gesprek op gang komt over de toekomst van de langdurige zorg. Zodat mensen, personeel en geld duurzaam kunnen worden ingezet. En zodat de mensen die de langdurige zorg het hardst nodig hebben, die zorg ook kunnen blijven ontvangen.
De huidige aanpak focust vooral op preventie: meer zelf, thuis en digitaal. Zodat de beperkte capaciteit zorg beschikbaar blijft voor de mensen die dat het hardst nodig hebben. Maar er is méér nodig. Er is een noodzaak om de middelen in de zorg beter te verdelen: voorrang aan de meest kwetsbaren.
Gezamenlijke werkagenda
Om deze zorg toekomstbestendig te houden, werken de betrokken partijen aan een gezamenlijke werkagenda voor de langdurige zorg. Hierop staan de volgende uitgangspunten:
- de sociale context meenemen bij toelating tot de Wet langdurige zorg (Wlz);
- de Wlz beschikbaar houden voor de meest kwetsbaren;
- hulp bieden bij verdelingsvraagstukken in de regio’s met krapte;
- de complexiteit in het zorgstelsel sterk verminderen.
Voor informatie
Hebt u een vraag over de gezamenlijke werkagenda? Stuur dan een e-mail naar Ineke van der Voort (manager Langdurige zorg) via IVoort@zinl.nl.
Planning
Binnenkort volgt een overzicht van de activiteiten.
Betrokken partijen
- Centraal Administratie Kantoor (CAK)
- Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ)
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)