Standpunt - Radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose kan worden vergoed uit basispakket
Radiotherapie is een behandeling voor patiënten met de ziekte van Ledderhose. Dit is een goedaardige aandoening aan de voetzool. De conclusie van Zorginstituut Nederland is dat dit effectieve zorg is voor patiënten. Daarmee kan radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. De vergoeding geldt vanaf 20 mei 2023.
Aanleiding voor standpunt radiotherapie bij Ledderhose
De ziekte van Ledderhose is een goedaardige aandoening aan de voetzool. Typisch zijn ‘knobbeltjes’ onder de voet. Patiënten met de ziekte van Ledderhose hebben vaak klachten als een gevoel van spanning, druk of branden. Patiënten die veel last ervaren van de ziekte van Ledderhose kunnen baat hebben bij radiotherapie.
Radiotherapie als behandeling voor patiënten met de ziekte van Ledderhose is al eerder beoordeeld in 2013 en 2018. De conclusie was beide keren dat er onvoldoende bewijs beschikbaar was, om behandeling met radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose als effectief te beschouwen. In 2023 is er een studie gepubliceerd waarin de effectiviteit van radiotherapie bij patiënten met de ziekte van Ledderhose opnieuw is onderzocht. De beroepsvereniging (Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie, NVRO) stelt dat op basis van dit onderzoek radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose effectief is en daarom in aanmerking komt voor een vergoeding uit de basisverzekering.
Samenvatting van het standpunt
Onze conclusie is dat radiotherapie bij de ziekte van Ledderhose tot het basispakket behoort. De vergoeding voor radiotherapie geldt vanaf 20 mei 2023.
We hebben de effectiviteit van radiotherapie beoordeeld. Dit deden we op basis van bestaande onderzoeken. Effectiviteit betekent dat het inzetten van radiotherapie moet leiden tot gezondheidswinst voor de patiënt, in vergelijking met de zorg die nu nog standaard is. De aanname is dat radiotherapie leidt tot minder pijnklachten en een betere kwaliteit van leven. Dan kunnen patiënten hun dagelijkse activiteiten makkelijker uitvoeren en is dat dus een verbetering voor de patiënt.
De beoordeling is voornamelijk gebaseerd op 1 vergelijkende studie waarin radiotherapie wordt vergeleken met een sham-behandeling. Dat is een placebo-behandeling. Resultaten in deze studie laten zien dat radiotherapie leidt tot het verminderen van pijnklachten en een verbeterde kwaliteit van leven. Daarnaast hebben we in onze beoordeling gekeken naar niet-vergelijkende studies. Deze studies lieten een soortgelijk beeld zien als de vergelijkende studie.
Gevolgde procedure
Alleen zorg die écht werkt, mag deel uitmaken van het basispakket van de zorgverzekering. Dit is vastgelegd met de juridische term 'stand van de wetenschap en praktijk'. Vaak is goed duidelijk of zorg uit het basispakket kan worden vergoed, maar niet altijd. In zulke gevallen kan het Zorginstituut zelf beoordelen of die zorg in aanmerking komt voor vergoeding. Zo'n beoordeling noemen we een duiding. De uitkomst van een duiding heet een standpunt.
Een standpunt van het Zorginstituut geeft direct duidelijkheid. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport beslist hier verder niet meer over.
Lees meer informatie over de procedure bij een standpunt op de pagina 'Verduidelijking van het basispakket - standpunten'.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit standpunt? Dan kunt u deze per e-mail stellen aan Steef Redeker via sredeker@zinl.nl.