Standpunt - MR-linac kan niet worden vergoed uit basispakket

De MR-linac is een behandeling voor patiënten met kanker die in aanmerking komen voor radiotherapie. Deze behandeling combineert bestraling en het maken van MRI-beelden. De conclusie van Zorginstituut Nederland is dat de MR-linac een technische variant is van een bestaande vorm van radiotherapie. Er is niet aangetoond dat met de MR-linac preciezer bestralen mogelijk is. Daarmee kan MR-linac niet worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

Update mei 2024: verduidelijking Zorginstituut over standpunt MR-linac

Het Zorginstituut heeft een verduidelijking geschreven bij het standpunt over MR-linac. In de praktijk is namelijk verwarring ontstaan bij zorgaanbieders en zorgverzekeraars over het wel of niet vergoeden van MR-linac. Daarom legt het Zorginstituut het duidelijker uit in een notitie.

Lees meer over de notitie Verduidelijking standpunt MR-linac.

Aanleiding standpunt MR-linac

De MR-linac is een bestralingstoestel dat 2 functies combineert: bestraling en het maken van MRI-beelden. Hiermee is het mogelijk om betere beelden van de tumor en de omliggende weefsels te maken. Dit maakt het misschien ook mogelijk om preciezer te bestralen. De MR-linac is een nieuwe en duurdere behandeling. De Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gevraagd om een nieuw tarief vast te stellen voor behandelingen met de MR-linac. Daarom heeft de NZa aan het Zorginstituut gevraagd om eerst vast te stellen of de MR-linac in aanmerking komt voor vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering. 

Samenvatting van het standpunt

Uit dit standpunt volgen 2 conclusies:

  1. Het Zorginstituut concludeert dat de MR-linac een technische variant is van een bestaande vorm van radiotherapie op basis van beeld.
  2. Het Zorginstituut concludeert dat onvoldoende is aangetoond dat met de MR-linac preciezer behandelen mogelijk is, met minder bijwerkingen. 

De uitkomsten van het standpunt bieden onvoldoende bewijs om te concluderen dat de MR-linac voldoet aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Daarom is onze conclusie dat de MR-linac niet tot het basispakket behoort.

Gevolgde procedure

Alleen zorg die écht werkt, mag deel uitmaken van het basispakket van de zorgverzekering. Dit is vastgelegd met de juridische term 'stand van de wetenschap en praktijk'. Vaak is goed duidelijk of zorg uit het basispakket kan worden vergoed, maar niet altijd. In zulke gevallen kan het Zorginstituut zelf beoordelen of die zorg in aanmerking komt voor vergoeding. Zo'n beoordeling noemen we een duiding. De uitkomst van een duiding heet een standpunt.

Een standpunt van het Zorginstituut is wettelijk bepalend. Dit betekent dat de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hier verder niet meer over beslist. 

Lees meer informatie over de procedure bij een standpunt op de pagina 'Verduidelijking van het basispakket - standpunten'.

Nieuwe ontwikkelingen rond MR-linac

De NVRO houdt het Zorginstituut op de hoogte van nieuwe onderzoeken over de effectiviteit van de MR-linac. Het Zorginstituut volgt de ontwikkelingen over de MR-linac ook zelf. Als er reden is om aan te nemen dat de MR-linac alsnog in aanmerking kan komen voor vergoeding, dan kan het Zorginstituut opnieuw een beoordeling doen. 

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit standpunt? Dan kunt u deze per e-mail stellen aan Steef Redeker via sredeker@zinl.nl.