Rapport - Beoordelingskader kosteneffectiviteit van zorg

Kosteneffectiviteit is één van de 4 criteria om te beoordelen of zorg wel of niet vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering. In dit ‘Beoordelingskader kosteneffectiviteit van zorg’ staat hoe het Zorginstituut de kosteneffectiviteit van zorg bepaalt en beoordeelt. En hoe kosteneffectiviteit samenhangt met de andere pakketeisen: effectiviteit, noodzakelijkheid en uitvoerbaarheid. Met dit kader helpen we partijen om keuzes te maken over de inzet van verzekerde zorg. Bijvoorbeeld als zij richtlijnen schrijven.

Aanleiding: kosteneffectiviteit voor passende zorg

De afgelopen 10 jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het criterium kosteneffectiviteit. De druk op de zorg neemt toe. De kosten stijgen en er werken niet genoeg mensen in de zorg. Daarom werken alle betrokken partijen samen aan passende zorg. Dat is zorg die werkt, voor een redelijke prijs en die rondom de patiënt is georganiseerd. Dat is zo afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Dit actuele rapport over het pakketcriterium kosteneffectiviteit helpt om passende zorg voor elkaar te krijgen.

Samenvatting: krijgen we waar voor ons geld?

Kosteneffectiviteit is de verhouding tussen het effect van een behandeling en de kosten. Wat levert een behandeling op voor de patiënt in vergelijking tot wat het kost? Simpel gezegd: krijgen we waar voor ons geld? 

Zorgvuldig bepalen en besluiten 

Het bepalen van de kosteneffectiviteit gaat in een aantal stappen. Heel kort samengevat kijken we naar:

  • Wat een behandeling kost en wat het gezondheidseffect is voor een patiënt. 
  • Hoeveel we als samenleving maximaal willen betalen voor gezondheidswinst. 

Daarna stellen we onszelf nog veel meer vragen. Bijvoorbeeld: hebben we genoeg informatie? Zijn er onzekerheden? Is de kosteneffectiviteit gunstig of ongunstig? En hoe verhoudt de kosteneffectiviteit zich tot de andere pakketeisen? We zijn open over de manier waarop we ons besluit nemen. En we leggen ons besluit goed uit. 

Oproep: samen zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden

Alleen samen kunnen we de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar houden, ook in de toekomst. Het Zorginstituut gaat hier zelf meer in doen. De werkwijze die we nu al gebruiken voor geneesmiddelen gaan we ook toepassen in bijvoorbeeld langdurige zorg, geestelijke gezondheidszorg, digitale zorg en preventie. We roepen andere partijen in de zorg op om effecten en kosten mee te wegen in de beslissing om verzekerde zorg in te zetten.