Rapport - Analyse van knelpunten bij zorg voor SOLK of ALK

Deze rapporten beschrijven de knelpunten die partijen in de zorg ervaren bij de zorg voor mensen met SOLK of ALK. Het gaat hier om mensen met aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) of somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Het doel van deze rapporten is om met analyses knelpunten weg te nemen in de zorg voor mensen met deze aandoeningen.

Knelpunten gezamenlijk in kaart gebracht

Patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars ervaren meerdere knelpunten in de zorg voor SOLK of ALK. Het Zorginstituut helpt hen met het in kaart brengen van de knelpunten, door alle organisaties te betrekken. In februari 2024 organiseerden wij een moment om hun ervaringen uit te vragen. Het doel hiervan was om de belangrijkste knelpunten te verzamelen. Daaruit blijkt dat de volgende knelpunten het meeste prioriteit hebben bij de partijen:

  • ‘Onvoldoende kennis van de zorgverlener over SOLK of ALK, behandelingen en vergoedingen’
  • ‘Gebrek aan vergoeding voor multidisciplinair overleg tussen domeinen/lijnen’
  • ‘Ondoelmatige inzet van intensieve zorg (zoals medisch-specialistische revalidatie) door onvoldoende goede toeleiding of diagnostiek bij SOLK- of ALK-patiënt’
  • ‘Zorgcoördinatie van de SOLK- of ALK-patiënt is niet helder belegd’

Vervolg

Het Zorginstituut levert op 1 oktober 2024 een plan van aanpak met taakverdeling op voor het onderwerp zorg voor SOLK of ALK. Dat doen we op basis van de belangrijkste knelpunten die zijn geformuleerd met de betrokken zorgpartijen. Deze zorgpartijen zijn vrij om zelf een plan van aanpak op te stellen voor de knelpunten die hierin niet geprioriteerd zijn.