Project 'Generiek raamwerk individueel zorgplan (IZP), anders leren werken' en project 'Gezamenlijke besluitvorming'
Het project 'Generiek raamwerk individueel zorgplan (IZP), anders leren werken' is een vervolg op het project 'Gezamenlijke Besluitvorming'. In dit laatstgenoemde project is gewerkt aan een model voor gedeelde besluitvorming. Het doel van het project was het ontwikkelen van een handreiking voor gezamenlijke besluitvorming (samen beslissen) op basis van persoonsgerichte doelen en zorgafspraken. Door het project 'Generiek raamwerk IZP, anders leren werken' heeft het project 'Gezamenlijke Besluitvorming' een vervolg gekregen gericht op de implementatie en borging bij zorgverleners.
Download 'Eindrapport Project 'Generiek raamwerk individueel zorgplan (IZP), anders leren werken''
Download 'NHG-scholingsfolder: Professionele effectiviteit in persoonsgerichte zorg - Samen beslissen, het hoe en waarom'
Download 'Project Gezamenlijke besluitvorming: handreiking 'Gezamenlijke besluitvorming over doelen en zorgafspraken''
Download 'Project Gezamenlijke besluitvorming: Ontwikkelen van een handreiking voor gezamenlijke besluitvorming op basis van persoonlijke behandeldoelen'
Project 'Generiek raamwerk individueel zorgplan (IZP), anders leren werken'
Het zwaartepunt van het project lag bij het ontwikkelen van een training. De training richt zich op het toepassen van gezamenlijke besluitvorming en het werken met het individueel zorgplan door huisartsen en praktijkondersteuners. Het doel is het ontwikkelen van een zeer interactieve, gedegen en goed ontvangen leergang die huisartsen, praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen de mogelijkheid biedt zich de vaardigheden en attitude van de persoonsgerichte professional eigen te maken.
Het project was een samenwerkingsverband met:
- InEen,
- Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG),
- Zuyd Hogeschool Heerlen,
- Universiteit Maastricht,
- V&VN Praktijkverpleegkundigen & Praktijkondersteuners,
- Vilans,
- NPCF, en
- Zorginstituut Nederland.
Handreiking 'Gezamenlijke besluitvorming over doelen en zorgafspraken'
Persoonsgerichte zorg is een kernwaarde van de huisartsenzorg in Nederland. Hierbij is steeds vaker sprake van gezamenlijke besluitvorming, met een actieve rol voor de patiënt. Bij persoonsgericht zorg nemen zorgverlener en patiënt samen besluiten. Dit vraagt van zorgverleners een andere aanpak. Om deze nieuwe werkwijze eigen te maken is een praktische handreiking ontwikkeld.
De handreiking 'Gezamenlijke besluitvorming over doelen en zorgafspraken' is het resultaat van het project 'Gezamenlijke besluitvorming', uitgevoerd door:
- InEen,
- Zuyd Hogeschool en
- Universiteit Maastricht,
In samenwerking met:
- de Ondernemende Huisarts,
- Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG),
- Huisartsopleiding VUmc, en
- de NCPF.
In opdracht van Zorginstituut Nederland.
De aanleiding van het project vindt zijn oorsprong in een aantal ontwikkelingen rond het inzetten van een Individueel Zorgplan (IZP) in de huisartspraktijk die eind 2013 bij elkaar kwamen. Het Zorginstituut zocht naar mogelijkheden om het Raamwerk Individueel Zorgplan ontwikkeld door het Coördinatieplatform Zorgstandaarden (CPZ) verder uit te werken. Het doel van het project 'Gezamenlijke besluitvorming was:
'Het ontwikkelen van een handreiking voor het proces van gezamenlijke besluitvorming op basis van persoonsgerichte doelen in aansluiting op het raamwerk Individueel Zorgplan (IZP)'.
Overleg tussen deelnemers vanuit de verschillende organisaties leidde tot een concept handreiking welke in een pilot met '8 zorgprofessionals op hanteerbaarheid en meerwaarde is onderzocht en bijgesteld.
Raamwerk voor gezamenlijke besluitvorming
De huidige versie van de handreiking kan beschouwd worden als een raamwerk voor gezamenlijke besluitvorming over doelen en zorgafspraken in de huisartspraktijk. De verschillende onderdelen van dit raamwerk zullen inhoudelijk verder ingevuld moeten worden met interventies, technieken en/of hulpmiddelen. Ook is meer onderzoek nodig naar de hanteerbaarheid en het effect van de verschillende onderdelen.