Naar passende oncologische- en vaatchirurgische zorg - Proces naar vaststelling normen tranche 1

Het document ‘Naar passende oncologische en vaatchirurgische zorg - Proces naar vaststelling normen tranche 1’ beschrijft het proces van het vaststellen van de normen voor behandelingen bij kanker en vaatziekten. Daarnaast bevat het document de normen die zijn vastgesteld en de bijbehorende onderbouwing.

Toelichting: Ronde Tafels en vaststellen normen

Om de beweging naar concentratie van zorg te versnellen en netwerkzorg te versterken, hebben partijen in het Integraal Zorgakkoord (IZA) afgesproken om (volume)normen vast te stellen voor specifieke kanker en vaatchirurgische behandelingen. Om dit proces zorgvuldig te doorlopen, zijn Ronde Tafels ingericht waaraan alle betrokken partijen deelnemen. Zorginstituut Nederland voert regie op dit proces. Met dit document lichten we het proces toe vanaf de opdracht in het IZA tot aan het vaststellen van de normen. 

Vastgestelde kwaliteitsnormen voor concentratie en spreiding

Een belangrijk onderdeel van de afspraken is de concentratie van complexe zorg op basis van hogere volumenormen. Hierdoor is het mogelijk om de kwaliteit van zorg te waarborgen en de gezondheidszorg in de toekomst toegankelijk te houden. Concentratie kan betekenen dat patiënten niet in het dichtstbijzijnde ziekenhuis een complexe behandeling krijgen, maar wel de best mogelijke zorg. Zij kunnen vaak de overige veelvoorkomende zorg, zoals controles en vervolgzorg, in een ziekenhuis dichterbij krijgen. Uiteindelijk blijft op deze manier de meeste zorg nog steeds in veel ziekenhuizen beschikbaar, goed verspreid over Nederland. 

De vastgestelde volumenormen gelden voor de behandeling van hoofd-halskanker, alvleesklierkanker, longkanker, maag- en slokdarmkanker, nierkanker, chirurgische behandeling van aorta aneurysma en van een vernauwde halsslagader.

Het vervolg

Nadat de normen zijn vastgesteld, moeten de regio’s tot een definitief scenario komen om de zorg in de regio opnieuw in te richten. Zorgaanbieders, medisch specialisten, verpleegkundigen, marktleider zorgverzekeraars en patiëntvertegenwoordigers zijn hierbij betrokken. Met dit nieuwe scenario gaan de regionale zorgpartijen aan de slag met de implementatie. De eerste stap is het opstellen van een implementatieplan.

Betrokken partijen

Het document is opgesteld door:

  • Federatie Medisch Specialisten (FMS)
  • Harteraad
  • Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)
  • Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
  • Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
  • Patiëntenfederatie Nederland (PFN)
  • Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN)
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

Zorginstituut Nederland is penvoerder van het document.