Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie
De Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie is gericht op de concentratie en spreiding van oncologische en vaatchirurgische zorg. Het doel van deze samenwerking is om vanuit verschillende perspectieven te overleggen over de toelating van niet-oncologische weesgeneesmiddelen tot het verzekerde pakket.
Afspraken over volumenormen
De Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie komen voort uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) en maken afspraken over volumenormen. Dit zijn normen voor het minimum aantal behandelingen dat een locatie per jaar moet uitvoeren. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren, is in het IZA afgesproken om hogere volumenormen per locatie per jaar vast te leggen.
2 impactanalyses moeten inzicht geven in de effecten van een verhoging van volumenormen voor vaatchirurgische en oncologische zorg in de praktijk op patiënten, zorgverleners en ziekenhuizen. Afgesproken is dat alle voorgestelde volumenormen voor behandelingen die deel uitmaken van de zogeheten eerste tranche, worden meegenomen in de analyses. Definitieve besluiten over de volumenormen volgt met de uitkomsten van de impactanalyses. Dat is naar verwachting in het derde kwartaal van 2024.
Gelijktijdig werken aan overige afspraken
Tegelijkertijd wordt gewerkt aan meerdere ontwikkellijnen die nodig zijn om de concentratie en spreiding van zorg succesvol uit te kunnen voeren. Het gaat dan onder meer om het maken van afspraken over ‘shared care’, over financiële tegemoetkoming en de procesbeschrijving voor het vaststellen en implementeren van de volumenormen.
Ronde Tafels onder regie Zorginstituut
Aan de Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologische zorg en Vaatchirurgie zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd: patiëntenvertegenwoordigers, zorgprofessionals, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid. De tafels staan onder regie van Zorginstituut Nederland om de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord uit te voeren en concentratie van zorg te versnellen en netwerkzorg te versterken. Daarmee moet meer passende zorg worden gerealiseerd.