Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie
De Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie richten zich op de concentratie en spreiding van oncologische en vaatchirurgische zorg. Het doel is om toekomstbestendige medisch-specialistische zorg te organiseren. De partijen van de Ronde Tafels willen dit doen door de kwaliteit en continuïteit van de zorg voor patiënten verder te verbeteren. En door meer inzicht te geven in kwaliteit van zorg. Ook willen de partijen het innoverend vermogen bevorderen en samenwerking in de regio versterken.
Waarom concentratie en spreiding?
Concentreren van zorg is geen doel op zich. Het is een van de manieren om passende zorg van goede kwaliteit voor de patiënten te bevorderen. Om te zorgen voor houdbare zorg. Zodat iedereen die zorg nodig heeft, die ook kan krijgen. Nu en in de toekomst. Concentratie is ook een manier om de gespecialiseerde inzet van zorgprofessionals en middelen zo effectief mogelijk in te richten.
Daarnaast gaat het om het spreiden van hoogcomplexe en laagcomplexe zorg. Laagcomplexe zorg is veelvoorkomende zorg die voor iedereen dichtbij beschikbaar moet zijn. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet. Voor patiënten is het belangrijk om versnippering van de zorg te voorkomen. Zij willen de vrijheid behouden om een zorgaanbieder verder van huis te kiezen.
De ontwikkelingen in diagnostiek en behandeling gaan heel snel. Daarom is het heel belangrijk is om kennis en expertise verder vorm te geven, te specialiseren en te concentreren. Dat kan door de samenwerking in netwerken in de regio te bevorderen. Daar is een behoorlijke aanpassing voor nodig in de organisatie van zorg.
Afspraken over normen, analyses voor inzicht
De Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologie en Vaatchirurgie komen voort uit het Integraal Zorgakkoord (IZA, 2022). In het IZA hebben partijen afspraken gemaakt over concentratie en spreiding. Een van die afspraken gaat over het verhogen van normen voor hoogcomplexe oncologische zorg en vaatchirurgie. In een norm staat bijvoorbeeld hoe vaak zorgverleners een behandeling minimaal per jaar moeten doen. Er zijn ook normen voor de kwaliteit van de geleverde zorg. Hoe meer ervaring, hoe beter de zorg patiënten. Voor een aantal ingrepen, bijvoorbeeld een operatie, gelden hogere normen. Deze normen worden ieder jaar per behandelcentrum vastgelegd.
Landelijke en regionale impactanalyses moeten inzicht geven in de effecten van hogere normen voor vaatchirurgische en oncologische zorg in de praktijk. Het gaat om effecten voor patiënten, zorgverleners en ziekenhuizen. De IZA-partijen hebben afgesproken dat alle voorgestelde normen uit de zogeheten eerste tranche, zijn meegenomen in die analyses. Definitieve besluitvorming over de normen volgt na de uitkomsten van de impactanalyses. Deze uitkomsten verschijnen naar verwachting in het eerste kwartaal van 2025.
Gelijktijdig werken aan overige afspraken
Tegelijkertijd werken de partijen van de Ronde Tafel aan meerdere ontwikkellijnen die nodig zijn om de concentratie en spreiding van zorg succesvol te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld het maken van afspraken over ‘shared care’, over financiële tegemoetkoming en de procesbeschrijving voor het vaststellen en implementeren van de volumenormen.
Ronde Tafels onder regie Zorginstituut
Aan de Ronde Tafels Concentratie & Spreiding Oncologische zorg en Vaatchirurgie zijn alle betrokken partijen vertegenwoordigd: patiëntenvertegenwoordigers, zorgprofessionals, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en de overheid. De tafels staan onder regie van Zorginstituut Nederland om de afspraken uit het IZA uit te voeren en concentratie van zorg te versnellen en netwerkzorg te versterken. Dat moet zorgen voor meer passende zorg. Het Zorginstituut is zelf geen deelnemer van de Ronde Tafel.
Deelnemers Ronde Tafel Concentratie & Spreiding Oncologische zorg
- Federatie Medisch Specialisten (FMS)
- Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK)
- Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
- Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
- Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)
- Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
Toehoorders
- Autoriteit Consument & Markt (ACM)
- Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)
Deelnemers Ronde Tafel Vaatchirurgie
- Federatie Medisch Specialisten (FMS)
- Harteraad
- Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU)
- Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
- Nederlandse Vereniging voor Vaatchirurgie (NVvV)
- Nederlandse Vereniging voor Interventie Radiologie (NVIR)
- Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN)
- Zorgverzekeraars Nederland (ZN)
Toehoorders
- Autoriteit Consument & Markt (ACM)
- Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
- Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)