Handreiking - contracteren van gezamenlijke besluitvorming binnen de medisch-specialistische zorg

Deze handreiking is bedoeld voor zorginkopers van zorgverzekeraars en zorgverkopers van ziekenhuizen. In de handreiking staan praktische inzichten over contracteren van passende zorg en actuele praktijkvoorbeelden van passende zorg die al gecontracteerd zijn. Er is ook een kort stappenplan om zorginkopers en zorgverkopers snel op weg te helpen bij het kiezen van een nieuwe contractvorm. De handreiking is opgesteld door het programma Passende zorgpraktijken, waarmee Zorginstituut Nederland helpt passende zorg te versnellen.

Aanleiding handreiking: contracteren van passende zorg

Het programma Passende zorgpraktijken heeft als doel om passende zorg op te schalen, door goede voorbeelden van passende zorg te delen als inspiratie. En het gesprek hierover te stimuleren. Daarom is deze handreiking opgesteld. Contracteren van zorg is namelijk een belangrijk onderdeel bij het opschalen van passende zorg in de praktijk. Want als zorgaanbieders en zorgverzekeraars goede afspraken maken over welke zorg wordt geleverd, kunnen patiënten sneller en beter geholpen worden. 

Doel handreiking: nieuwe manier van contracteren

Het doel van de handreiking is om te helpen bij het contracteren van gezamenlijke besluitvorming. Gezamenlijke besluitvorming gaat verder dan alleen 'samen beslissen', een van de principes van Passende zorg. Het gaat niet alleen over het gesprek tussen patiënt en arts, maar ook over het goed inrichten van de organisatie van zorg en procesafstemming.

Om passende zorg te kunnen contracteren, is een verschuiving nodig van traditionele contracten naar ‘relationeel contracteren’. Bij relationele contracten ligt de nadruk op langdurige samenwerking en vertrouwen tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraar, in plaats van alleen op het sturen op de productie en prijs van zorg. Deze handreiking moet zorginkopers en zorgverkopers op weg helpen om samen aan de slag te gaan met deze verandering.

Passende zorgpraktijken

Met het programma ‘Passende zorgpraktijken’ helpt Zorginstituut Nederland passende zorg te versnellen, samen met alle zorgpartijen in Nederland. Passende zorgpraktijken zijn voorbeelden uit de praktijk die zichtbare impact hebben op meer mensgerichte, houdbare en duurzame zorg. Passende zorgpraktijken laten de zorg van de toekomst zien en zijn daarmee een praktisch voorbeeld voor anderen. 

Het programma volgt uit de afspraken van het Integraal Zorgakkoord (IZA), dat in 2022 is ondertekend door 14 zorgpartijen. In het IZA staan afspraken om de beweging naar passende zorg te versnellen. Eén daarvan is dat het Zorginstituut goede voorbeelden van passende zorgpraktijken verzamelt en deelt. Het doel is dat deze passende zorgpraktijken ook op andere plaatsen in Nederland worden opgepakt. Dat ondersteunen wij, samen met de patiënten, zorgaanbieders, zorgverleners, zorgverzekeraars, koepelorganisaties in de zorg én overheidspartijen.