Advies - niet vergoeden rimegepant (Vydura®) voor de behandeling van migraine

Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om rimegepant (Vydura®) niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit medicijn kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met migraine. Het is niet aangetoond dat het medicijn meerwaarde heeft voor patiënten.

Stand van zaken: advies gestuurd naar de minister

Het Zorginstituut heeft dit advies naar de minister van VWS gestuurd. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Rimegepant is bedoeld voor bepaalde mensen met migraine

Rimegepant is de werkzame stof. De merknaam is Vydura®. Het medicijn wordt toegediend als tablet die je onder de tong legt en daar laat oplossen, waarna het snel via het mondslijmvlies in het bloed kan worden opgenomen.

Het medicijn kan worden gebruikt bij volwassenen met migraine. Mensen met migraine hebben last van aanvallen van hoofdpijn. Het medicijn kan worden gebruikt als acute behandeling van een migraine-aanval én om het risico op een migraine-aanval te verminderen.  

Meer informatie voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)

Advies Zorginstituut over vergoeding van rimegepant

Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om rimegepant (Vydura®) niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Het Zorginstituut heeft bij de beoordeling namelijk vastgesteld dat de werkzaamheid van rimegepant bij de acute behandeling van migraine niet is aangetoond. En dat het medicijn dus niet voldoet aan de ‘stand van de wetenschap en praktijk’. Dit is het wettelijke criterium waaraan zorg moet voldoen om vergoed te kunnen worden uit het basispakket.

Kijk voor meer uitleg over het GVS en de bijlagen 1A, 1B en 2 op de pagina ‘Vergoeding van extramurale geneesmiddelen (GVS)’.

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.

Hoe is het advies ontstaan?

De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) adviseert het Zorginstituut bij de beoordeling. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken. 

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Uitleg over vergoeden van medicijnen

Rimegepant is een extramuraal geneesmiddel. Extramuraal betekent: medicijnen voor thuisgebruik die u op recept van een arts bij de apotheek kunt halen. Ze worden alleen vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering als ze in het GVS staan.