Meerjarenonderzoeksagenda

De meerjarenonderzoeksagenda (MOA) van Zorginstituut Nederland geeft richting in waar we onderzoek naar doen. Onze onderzoeksvragen zijn onderverdeeld in 3 thema’s: cyclisch pakketbeheer, organisatie van zorg en de rol en positie van het Zorginstituut ten opzichte van andere partijen.  

Aanleiding: onderzoek nodig voor de uitvoering van taken

Zorginstituut Nederland heeft behoefte aan onderzoek dat antwoord geeft op vragen die voortkomen uit onze taken. Taken van het Zorginstituut zijn onder meer pakketbeheer, kwaliteitsbevordering, informatiemanagement en fondsbeheer. Denk bij onderzoeksvragen aan systematische reviews ter onderbouwing van een pakketduiding, onderzoek naar ervaren regeldruk rond openbare kwaliteitsinformatie, of onderzoek naar de vraag hoe in declaratiegegevens kan worden vastgesteld op welke locatie de zorg is geleverd.

Samenvatting: voortbouwen op eerdere onderzoeksagenda

In deze MOA bouwen we voort op de vragen uit eerdere strategische onderzoeksagenda’s, met name de vragen rond cyclisch pakketbeheer. Daarnaast formuleren we nieuwe vragen. Deze vloeien voort uit de koers die het Zorginstituut eind 2020 heeft ingezet met het advies Samenwerken aan passende zorg: de toekomst is nu. Het kader, de principes van en de randvoorwaarden voor passende zorg vormden het vertrekpunt voor de MOA. Zo zijn voor deze MOA diverse onderzoeksthema’s geformuleerd:

  1. Het eerste thema is het concept cyclisch pakketbeheer en de daarmee nauw samenhangende randvoorwaarde van een datagedreven lerend systeem. 
  2. Het tweede thema gaat over organisatie van zorg en vloeit voort uit de principes dat passende zorg doelmatig georganiseerd is, waarbij de juiste zorg op de juiste plek wordt verleend. 
  3. Het derde thema gaat over de rol en positie van het Zorginstituut ten opzichte van andere publieke partners en ten opzichte van partijen in de zorg en de sturingsinstrumenten die het Zorginstituut inzet om passende zorg te bevorderen.