Advies - vergoed marstacimab (Hympavzi®) voor de behandeling van hemofilie A of B

Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om marstacimab (Hympavzi®) na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit medicijn kan worden gebruikt voor bepaalde patiënten met hemofilie A of hemofilie B. Dit zijn erfelijke aandoeningen waarbij het bloed niet goed stolt. De aanleiding voor dit advies was de plaatsing van het middel in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’. 

Dit is het negende medicijn dat het CBG en het Zorginstituut hebben beoordeeld in een parallelle procedure.

Stand van zaken: advies gestuurd naar de minister

Het Zorginstituut heeft dit advies naar de minister van VWS gestuurd. De minister neemt de uiteindelijke beslissing om het medicijn wel of niet te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering.

Marstacimab is bedoeld voor bepaalde mensen met hemofilie A of B

Marstacimab is de werkzame stof. De merknaam is Hympavzi®. Het medicijn is een een injectie.

Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen met ernstige hemofilie A of hemofilie B zonder remmers tegen factor VIII of factor IX. Hemofilie A en B zijn erfelijke aandoeningen waarbij het bloed niet goed stolt:

  • Bij hemofilie A ontbreekt of is er te weinig stollingsfactor VIII in het bloed.
  • Bij hemofilie B ontbreekt of is er te weinig stollingsfactor IX in het bloed.

Een stollingsfactor is een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bloedstolling. Door het tekort aan de stollingsfactor werkt de bloedstolling niet goed, waardoor iemand sneller en langer bloedt na een verwonding of bij een ingreep. Bij ernstige hemofilie komen bloedingen ook spontaan voor in bijvoorbeeld gewrichten en in de hersenen. Om de bloedstolling te herstellen en bloedingen te voorkomen, worden patiënten behandeld met stollingsfactoren. Een behandeling om een ziekte te voorkomen wordt profylaxe genoemd. Sommige patiënten maken na deze behandeling antistoffen (remmers) aan tegen het toegediende stollingsproduct.

Advies Zorginstituut over vergoeding van marstacimab

Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om marstacimab (Hympavzi®) na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. De nettoprijs voor marstacimab mag na succesvolle prijsonderhandelingen niet hoger zijn dan de nettoprijs van de standaardbehandeling.

Meer informatie of vragen?

Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.

Hoe is het advies ontstaan?

Het Zorginstituut adviseert de minister na het uitbrengen van een pakketadvies. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de minister.

Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.
 

Videospeler
00:00
00:00
00:00
Gebruik pijl omhoog/omlaag om het volume te verhogen/verlagen.

Uitleg over sluis voor dure geneesmiddelen

De minister heeft marstacimab voor deze indicatie in de 'sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst. Een medicijn in deze sluis komt pas voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking als:

  • er een positief pakketadvies van het Zorginstituut is; 
  • er afspraken en waarborgen zijn voor gepast gebruik; 
  • er succesvol met de fabrikant over prijsverlaging is onderhandeld.

Kijk voor meer uitleg op de pagina ‘Sluis voor dure geneesmiddelen’

Parallelle procedure CBG-Zorginstituut

De beoordeling van marstacimab vond plaats in de parallelle procedure van het CBG en het Zorginstituut. In deze procedure beoordelen zij tegelijkertijd de toelating tot de Nederlandse markt en de vergoeding uit het basispakket van een medicijn. Zo krijgen patiënten zo snel mogelijk toegang tot nieuwe medicijnen. 

Kijk voor meer uitleg over de parallelle procedure op de pagina ‘Snellere beoordeling van geneesmiddelen’.