Advies - vergoed ublituximab (Briumvi®) voor de behandeling van multiple sclerose
Zorginstituut Nederland heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geadviseerd om ublituximab (Briumvi®)
na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. De aanleiding voor dit advies was de plaatsing van het middel in de ‘sluis voor dure geneesmiddelen’. De minister heeft het advies inmiddels overgenomen. Dat betekent dat ublituximab (Briumvi®) per 3 april 2025 mag worden vergoed uit het basispakket voor bepaalde patiënten met multiple sclerose.
Update april 2025: ublituximab (Briumvi®) vergoed per 3 april 2025
De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten ublituximab (Briumvi®) te vergoeden voor bepaalde patiënten met multiple sclerose. De vergoeding gaat in vanaf 3 april 2025.
Lees het vergoedingsbesluit in de Staatscourant.
Ublituximab is bedoeld voor bepaalde mensen met multiple sclerose
Ublituximab is de werkzame stof. De merknaam is Briumvi®. Het medicijn wordt via een infuus toegediend in het bloed.
Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen met multiple sclerose. Multiple sclerose (MS) is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg waarbij het eigen afweersysteem bepaalde zenuwcellen aanvalt. Daardoor ontstaan op verschillende plekken ontstekingen. Daarbij gaat het beschermlaagje van myeline kapot, dat om de zenuwuitlopers zit. Een zenuwuitloper is een soort ‘kabel’, die vanuit de zenuwcel elektrische signalen naar andere delen in de hersenen doorgeeft. Myeline zorgt dat dat makkelijk en snel gaat. Als deze beschermlaag kapot is, kunnen sommige hersendelen niet meer goed met elkaar communiceren. Zij kunnen hun werk dan niet meer goed doen. Mensen met MS kunnen daarbij allerlei klachten krijgen, zoals problemen met bewegen, praten, zien, concentratie en het geheugen. De klachten verschillen per persoon, maar bijna alle mensen met MS zijn vaak erg moe. MS komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Het medicijn kan worden gebruikt bij mensen met actieve relapsing multiple sclerose (RMS). Relapsing betekent dat patiënten periodes van ontstekingsaanvallen hebben. Remitting betekent dat deze periodes afwisselen met periodes zonder klachten of met herstel. Bij mensen met RRMS worden door de aanvallen de zenuwen en hersenen blijvend beschadigd en nemen hun klachten steeds meer toe. Zij hebben uiteindelijk een rolstoel nodig om zich te verplaatsen.
Meer informatie voor patiënten (Apotheek.nl)
Meer informatie voor professionals (Farmacotherapeutisch Kompas)
Advies Zorginstituut over vergoeding van ublituximab
Het Zorginstituut adviseert de minister van VWS om ublituximab (Briumvi®) na prijsonderhandelingen te vergoeden uit het basispakket van de zorgverzekering. Het medicijn mag na succesvolle prijsonderhandelingen niet hoger zijn dan de nettoprijs van de standaardbehandeling met ocrelizumab.
Meer informatie of vragen?
Hebt u vragen over dit advies? Mail uw vraag dan naar het Zorginstituut via warcg@zinl.nl. Hebt u vragen over de vergoeding van een medicijn, het eigen risico of wilt u weten of u een eigen bijdrage moet betalen? Kijk daarvoor op onze informatiepagina over eigen risico en eigen bijdrage. Of vraag het uw zorgverzekeraar.
Hoe is het advies ontstaan?
Het Zorginstituut adviseert de minister bij het uitbrengen van een pakketadvies. De uiteindelijke beslissing over wel of geen vergoeding uit het basispakket ligt bij de minister.
Bekijk het filmpje voor meer uitleg over hoe wij de beoordeling van geneesmiddelen aanpakken.
Uitleg over sluis voor dure geneesmiddelen
De minister heeft ublituximab voor deze indicatie in de 'sluis voor dure geneesmiddelen' geplaatst. Een medicijn in deze sluis komt pas voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking als:
- er een positief pakketadvies van het Zorginstituut is;
- er afspraken en waarborgen zijn voor gepast gebruik;
- er succesvol met de fabrikant over prijsverlaging is onderhandeld.
Kijk voor meer uitleg op de pagina ‘Sluis voor dure geneesmiddelen’.