Koers en doelgroepen

We willen passende zorg versnellen en de zorg in Nederland blijvend veranderen. We doen dit op basis van onze strategische koers 2024-2028. We focussen op 5 doelgroepen om zichtbare en merkbare veranderingen in de zorg te bereiken. Het uiteindelijke doel is een gezonde en sociale omgeving, waarin mensen er voor elkaar zijn. Waarin iedereen kan opgroeien, leven, werken en wonen. Daar hebben we iedereen bij nodig. Het vraagt om lef, denken buiten de bestaande paden en sector- en domeinoverstijgend werken.

Twee richtingen om passende zorg te versnellen

De doelen van passende zorg zijn: persoonsgericht, houdbaar en duurzaam. We gaan passende zorg versnellen via 2 sporen:

  1. Met scherpe keuzes over welke zorg thuishoort in het basispakket van de zorgverzekering. En door afspraken vast te leggen in kwaliteitsstandaarden. Hierin beschrijven zorgaanbieders, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties wat goede kwaliteit van zorg is.
  2. Door te signaleren, agenderen, ondersteunen en soms te regisseren. Bijvoorbeeld door het uitbrengen van signalementen en opvolgen daarvan.

Focus op 5 doelgroepen

We focussen op 5 doelgroepen om zichtbare en merkbare veranderingen in de zorg te bereiken:

  1. kinderen in de eerste 1000 levensdagen;
  2. mensen met (risico op) kanker;
  3. mensen met (risico op) hart- en vaatziekten;
  4. mensen met (risico op) psychische problemen;
  5. ouderen met een kwetsbare gezondheid.

We kijken voor deze doelgroepen niet alleen naar ziekte en behandeling, maar naar de hele keten van zorg en ondersteuning. Onderwerpen die buiten deze doelgroepen vallen pakken we op als we er voldoende verandering in de zorg mee kunnen bereiken.

Acties voor verandering, kernwaarden en routekaarten

Ook wij als organisatie moeten veranderen om passende zorg te versnellen en mogelijk te maken. We hebben daarvoor vier actielijnen:

  1. Cyclisch werken aan verbetering. Signaleren, agenderen, vaststellen van normen, toepassen, monitoren, evalueren en weer signaleren.
  2. Scherpe keuzes in pakket en kwaliteit. Aanscherpen criteria, uitstroom niet-passende zorg en afspraken over kwaliteit leidend maken.
  3. Optimaliseren van de uitvoering, bijvoorbeeld kortere doorlooptijd voor adviezen over vergoeding van medicijnen.
  4. Wendbare en duurzame organisatie. Meer samenwerking tussen teams, een veilige werkcultuur voor iedereen en bijdragen aan een duurzame wereld.

Onze kernwaarden zijn: doortastend, omgevingsbewust en betrouwbaar. Dat is hoe wij ons werk willen doen en wat wij willen uitstralen. De 4 veranderacties krijgen vorm in routekaarten die leidend zijn voor ons werk.

Persoonsgericht, zorgen voor elkaar en minder regels

Bij passende zorg krijgen mensen de zorg en ondersteuning krijgen die is afgestemd op hún situatie. De zorg moet goed op elkaar aansluiten: van preventie en ondersteuning tot behandeling en de laatste levensfase. We leggen de nadruk op samenredzaamheid en omzien naar elkaar. Het anders organiseren van de zorg moet hierbij helpen. Daarom praten we met alle partijen in de zorg over het aanpassen van de wet- en regelgeving. Dat geeft ruimte voor nieuwe samenwerkingsvormen tussen zorgprofessionals en bijvoorbeeld mantelzorgers. En met minder regels en administratie houden zorgprofessionals meer tijd om voor mensen te zorgen.

Samenwerking tussen alle domeinen

Het Kader Passende zorg is het basisdocument over passende zorg. Dit bepaalt de richting ons werk. In het document staat wat we bij passende zorg verwachten van de overheid, ziekenhuizen, huisartsen, patiënten en zorgverzekeraars. De 5 doelgroepen komen voort uit de zorgakkoorden Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), Integraal Zorgakkoord (IZA) en het programma Wonen, ondersteuning en zorg voor ouderen (WOZO). En we trekken nauw op met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Zorgdata sneller beschikbaar

Met goede data over zorg kunnen zorgpartijen sneller en beter samenwerken. Het is ook prettiger om als patiënt maar 1 keer onderzocht te worden. Of om 1 keer een vragenlijst in te vullen. We werken aan goede beschikbaarheid van zorgdata en maken verbinding met álle partijen die een rol spelen om tot passende zorg te komen: mensen en patiënten zelf, mantelzorgers, verpleegkundigen, artsen, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, NZa, IGJ, ministeries en politiek.