Criteria subsidieregeling Veelbelovende zorg
Het onderwerp (oftewel, de gekozen interventie-indicatiecombinatie) moet voldoen aan onderstaande criteria om in aanmerking te kunnen komen voor subsidie.
Stap voor stap: het indienen van een subsidieaanvraag
In deze video van het Zorginstituut Nederland wordt uitleg gegeven over het aanvragen en beoordelen van een subsidieaanvraag Veelbelovende zorg.
UPTEMPO BEAT
BEELDTEKST: Hoe doe ik een subsidieaanvraag Veelbelovende zorg?
VROUW: Wilt u subsidie aanvragen bij de subsidieregeling Veelbelovende zorg? Dan zijn er een aantal fases die u doorloopt voordat u een subsidie krijgt. We leggen u uit hoe een aanvraag in z'n werk gaat.
Voordat u een subsidie kunt aanvragen, dient u eerst een projectidee in. Dit is een korte beschrijving van een interventie-indicatiecombinatie die u wilt onderzoeken. U beschrijft dat de interventie veilig is en de werkzaamheid aannemelijk. Bovendien beschrijft u de relevantie van de behandeling en de onderzoeksopzet. Nog een tip: betrek zo snel mogelijk relevante experts zoals een methodoloog, een HTA-expert en onderzoekers met ervaring met grootschalig onderzoek.
Let op dat uw projectidee voldoet aan de criteria. Het kan bijvoorbeeld niet gaan om zorg die al vergoed wordt uit het basispakket van de zorgverzekering. Voldoet uw projectidee aan alle criteria? Dien dan op tijd uw volledig projectidee in via Mijn ZonMw.
BEELDTEKST: Advies over projectidee.
VROUW: De adviescommissie Veelbelovende zorg adviseert over het wel of niet verder uitwerken van een subsidieaanvraag. Bij een positief advies krijgt u aandachtspunten mee. Bijvoorbeeld over een onderzoeksdesign. Na het advies heeft u ongeveer twee maanden de tijd om een volledige subsidieaanvraag te schrijven. Werk hierbij het onderzoeksvoorstel uit, schrijf een systematische review en stel een begroting op. En vergeet de relevante steunbetuigingen niet.
BEELDTEKST: Aanvraag indienen.
VROUW: Uw subsidieaanvraag wordt als eerste voorgelegd aan een aantal externe referenten. En na ongeveer vijf weken krijgt u commentaar. Binnen twee weken geeft u hierop weer een schriftelijke reactie.
BEELDTEKST: Beoordeling.
VROUW: Uiteindelijk wordt de aanvraag beoordeeld op alle criteria. De adviescommissie kijkt naar de aanvraag, de referentenrapporten en uw reactie daarop. Binnen zes maanden na indiening van uw aanvraag besluit het Zorginstituut of de subsidie wordt verleend.
Meer weten? Lees dan alles over de regeling, het tijdspad en de criteria op onze website. En tot slot nog een laatste tip. Neem in een vroeg stadium contact op met het team van Veelbelovende zorg.
BEELDTEKST: Alle informatie vindt u terug op www.zorginstituutnederland.nl/veelbelovendezorg. Logo ZonMw en Zorginstituut Nederland.
Criteria
In de eerste fase, het indienen van het projectidee, worden onderwerpen op deze criteria getoetst:
- De enige reden dat de zorg nog niet uit het basispakket wordt vergoed, is het ontbreken van onderzoeksresultaten die aantonen dat de zorg minstens zo effectief is als de gebruikelijke behandeling in Nederland. Zorg die (nog) niet wordt vergoed uit het basispakket vanwege een wettelijke beperking (bijvoorbeeld cosmetische chirurgie), komt niet in aanmerking voor subsidie.
- De zorg is aantoonbaar veilig en de werkzaamheid is aannemelijk gemaakt bij de betreffende patiëntenpopulatie. Dit wordt onderbouwd met resultaten uit klinisch onderzoek.
- De risico’s voor de patiënt zijn aanvaardbaar in relatie tot de verwachte gezondheidswinst.
- De Adviescommissie veelbelovende zorg (Advezo) vindt het onderwerp minimaal relevant.
- De Advezo vindt de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel minimaal voldoende. Dit betekent onder andere dat de Advezo verwacht dat het Zorginstituut met de toekomstige resultaten van het onderzoek kan beoordelen of de betreffende zorg voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk.
- Er is sprake van marktfalen.
Verder komt een onderwerp niet in aanmerking voor de subsidieregeling Veelbelovende zorg als:
- De hoofdaanvrager niet een bestuurlijk vertegenwoordiger is van een zorgaanbieder (bijvoorbeeld een ziekenhuis of fysiotherapiepraktijk, zie hiervoor kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS).
- Het uitvoeren van het onderzoek enkel of grotendeels door de onderzoekskosten belemmerd wordt, zoals bij relatief goedkope zorg. In dat geval komt het onderzoek mogelijk in aanmerking voor andere subsidieprogramma’s (bijvoorbeeld ZonMw DoelmatigheidsOnderzoek).
- Deelname aan of uitbreiding van onderzoek dat al loopt.
- Het onderzoek een duplicatie van lopend onderzoek is, waarvan de resultaten worden gebruikt voor een beoordeling van de stand van de wetenschap en praktijk.
- De gevraagde financiering voor het uitvoeren van het onderzoek meer dan 20% van het totaal aangevraagde subsidiebedrag bedraagt.
Resultaten van het onderzoek
Met de onderzoeksresultaten moet het Zorginstituut kunnen beoordelen of de zorgbehandeling voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk. Ook de kosteneffectiviteit moet op basis van die onderzoeksresultaten te beoordelen zijn.
Toetsing relevantie en kwaliteit
De Advezo toetst de subsidieaanvragen op relevantie en kwaliteit en baseert haar oordeel over de relevantie van het onderwerp op:
- Wat is de verwachte effectiviteit van de (nieuwe) zorg in vergelijking met de gebruikelijke behandeling(en) in Nederland?
- Zijn de (meer)kosten in vergelijking met de gebruikelijke behandeling(en) in Nederland aanvaardbaar?
- Wat is de ziektelast (bestaande uit het geschatte gemiddelde gezondheidsverlies en het aantal patiënten)?
TIP: zorgverzekeraars kopen alleen doelmatige zorg in. Behandelingen die duurder, maar niet effectiever zijn dan de standaardbehandeling of gebruikelijke behandeling(en) kopen zij in principe niet in. In dat geval zijn de meerkosten dus niet aanvaardbaar.
De Advezo baseert haar oordeel over de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel op:
- de onderzoeksvraag;
- de hypothese;
- het plan van aanpak, met daarin: onderzoeksopzet, uitkomstmaten, data-analyse, sample-size berekening, economische evaluatie;
- de haalbaarheid;
- de expertise onderzoeksgroep;
- de systematische review.
Meer informatie vindt u in de toelichting bij artikel 1.1 van de regeling.
Resultaten van het onderzoek
Met de onderzoeksresultaten moet het Zorginstituut kunnen beoordelen of de behandeling voldoet aan de stand van de wetenschap en praktijk. Ook de kosteneffectiviteit moet op basis van die onderzoeksresultaten te beoordelen zijn.