Subsidie ‘veelbelovende zorg’ voor onderzoek naar neusdruppels met stamcellen bij pasgeboren baby’s met hersenschade
Het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) ontvangt € 3,9 miljoen van Zorginstituut Nederland en ZonMw voor onderzoek naar de werking van neusdruppels met stamcellen bij pasgeboren baby’s met hersenschade. Uit vooronderzoek van het UMCU blijkt dat mesenchymale stamcellen de ernst van de hersenschade kunnen verminderen. Dit zijn stamcellen waaruit bot-, spier- en vetcellen kunnen ontstaan.
Minder hersenschade en later betere motoriek en leervermogen
Baby’s met een herseninfarct of zuurstoftekort tijdens de bevalling kunnen ernstige schade aan hun hersenen oplopen. Deze schade kan leiden tot blijvende neurologische problemen. Tot nu toe is daar geen behandeling voor, waardoor de kinderen vaak levenslang afhankelijk zijn van zorg en ondersteuning. De Subsidieregeling veelbelovende zorg subsidieert onderzoek naar de effectiviteit en verhouding tussen kosten en werking van stamcel-neusdruppels bij pasgeboren baby’s met hypoxisch-ischemische hersenschade. Dit is hersenschade door zuurstoftekort. De neusdruppels met stamcellen kunnen de ontsteking in de hersenen remmen en reparatie van beschadigd hersenweefsel bevorderen. Uit laboratoriumonderzoek van het UMCU bleken stamcellen de ernst van hersenschade te verminderen en het latere motorische functioneren en leervermogen te verbeteren.
Veel steun voor studie
Verschillende patiëntenverenigingen, waaronder Care4Neo en CP Nederland, en internationale organisaties zoals de Cerebral Palsy Foundation, de Cerebral Palsy Alliance en Fondation Paralysie Cérébrale, hebben hun steun betuigd voor dit belangrijke initiatief. Ook de Hersenstichting is actief betrokken en doet een donatie. Samen met het Zorginstituut en ZonMw komt er een bedrag van in totaal € 5 miljoen beschikbaar voor het onderzoek. Het brede draagvlak benadrukt niet alleen de urgentie van het probleem, maar ook de hoop van patiënten en hun families op een nieuwe, veelbelovende therapie. Omdat baby’s met deze hersenschade relatief zeldzaam zijn, is de studie alleen mogelijk dankzij een intensieve samenwerking.
Resultaten onderzoek input voor vergoedingsbesluit
Het project heet iSTOP-CP en start op 1 oktober 2025 voor een periode van 6 jaar. Na afronding van het project worden de onderzoeksresultaten rond oktober 2031 bij het Zorginstituut ingediend. Het Zorginstituut gebruikt de onderzoeksgegevens om te beoordelen of deze behandeling bij de genoemde groep patiënten vergoed kan worden uit het basispakket van de zorgverzekering.
Subsidieregeling veelbelovende zorg
De Subsidieregeling veelbelovende zorg heeft als doel de toegang voor patiënten tot potentieel veelbelovende zorg te versnellen. Zorg wordt alleen vergoed uit het basispakket als die minstens net zo effectief is als de standaard- of gebruikelijke behandelingen. Door de subsidieregeling is het mogelijk om tijdelijke financiering te krijgen voor behandelingen die veelbelovend lijken. Zo kunnen de onderzoekers gegevens van voldoende kwaliteit verzamelen over de effectiviteit van de nieuwe behandeling. En over kosteneffectiviteit, de verhouding tussen de kosten en gezondheidswinst voor patiënten.
Over Zorginstituut Nederland
Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.