Zorginstituut: vergoeden borstkankermedicijn Trodelvy® kan alsnog na ontvangst nieuwe gegevens

Zorginstituut Nederland adviseert minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om het medicijn sacituzumab govitecan (Trodelvy®) te vergoeden voor de behandeling van bepaalde patiënten met borstkanker. Voorwaarde is wel dat de minister met de fabrikant overeenstemming bereikt over een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Bij een eerder advies zijn de prijsonderhandelingen niet gelukt. Nieuwe data van de fabrikant geven aanleiding om de gesprekken te hervatten.

We kijken op de foto mee over de schouder van een zorgverlener die aan een console röntgenfoto's van borstonderzoek bekijkt op een beeldscherm . Op de achtergrond zie je de vrouw die wordt onderzocht aan het scanapparaat.
Beeld: ©ANP

Eerdere prijsonderhandeling niet gelukt

Al in juli 2022 adviseerde het Zorginstituut de minister van VWS om sacituzumab govitecan (Trodelvy®) op te nemen in het basispakket. Het Zorginstituut concludeerde toen dat het medicijn meerwaarde heeft voor patiënten, maar dat het niet kosteneffectief was. Oftewel: er was geen redelijke verhouding tussen de vraagprijs en de gezondheidswinst voor patiënten. Voor een kosteneffectieve prijs, moest de vraagprijs minimaal 75% omlaag. Alleen dan was het maatschappelijk verantwoord om het medicijn te vergoeden uit het basispakket. Want vergoeden van te dure behandelingen gaat ten koste van passende zorg voor andere patiënten. Omdat de fabrikant niet tot deze prijskorting bereid was, besloot de minister in maart 2023 om Trodelvy® niet op te nemen in het basispakket.

Nieuwe data fabrikant aanleiding voor heronderhandeling

De fabrikant heeft eind april 2024 nieuwe gegevens over Trodelvy® aangeleverd voor een herbeoordeling van de kosteneffectiviteit. Deze nieuwe data uit de nog lopende studie geven meer duidelijkheid over het effect van de behandeling. Op basis hiervan stelt het Zorginstituut nu vast dat een korting van minimaal 55% op de vraagprijs noodzakelijk is om vergoeding van Trodelvy® uit het basispakket maatschappelijk te verantwoorden. Daarom adviseert het Zorginstituut de minister om de prijsonderhandelingen met de fabrikant te heropenen.

Behandeling is effectiever dan chemotherapie

Trodelvy® is een medicijn dat kan worden gebruikt voor de behandeling van volwassen patiënten met niet te opereren of uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Bij deze vorm van borstkanker is doelgerichte behandeling en genezing niet meer mogelijk. Studiedata laten zien dat patiënten bij behandeling met Trodelvy® gemiddeld 5,4 maanden langer leven dan bij behandeling met chemotherapie. Het Zorginstituut beoordeelt daarom dat Trodelvy® meerwaarde heeft voor patiënten. Maar voor opname in het basispakket moet de prijs omlaag. In Nederland komen ongeveer 277 patiënten per jaar in aanmerking voor behandeling.

Over Zorginstituut Nederland

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht om een zorgverzekering te hebben. Zorginstituut Nederland is een overheidsorganisatie met als belangrijkste taak het samenstellen van het basispakket van de zorgverzekering. Hierbij maken we ingewikkelde, maar noodzakelijke keuzes om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland goede zorg kan krijgen. Nu en in de toekomst.