Iedereen voelt zich wel eens somber of ziet het even niet zitten. Maar soms ontwikkelt iemand een psychische stoornis, waarbij professionele hulp nodig is. Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt de kosten van psychologische behandelingen als sprake is van zo’n psychische stoornis.
Niet alle behandelingen worden vergoed
Niet alle psychologische behandelingen of interventies komen in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering. Behandelingen waarvoor geen of onvoldoende bewijs is dat deze effectief zijn (die met andere woorden niet voldoen aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'), vallen niet onder het basispakket. Ook behandelingen die wettelijk zijn uitgesloten of interventies voor stoornissen die tot een ander domein dan de gezondheidszorg behoren, kunnen niet worden vergoed.
Zorgverzekeraar beoordeelt in eerste instantie of behandeling verzekerd is
Voor nadere informatie over de vraag of een therapie voor vergoeding in aanmerking komt, kan een verzekerde contact opnemen met zijn zorgverzekeraar.
Het is volgens de Zorgverzekeringswet (Zvw) in eerste instantie aan de zorgverzekeraars om te beoordelen of een interventie of een behandeling wel of niet voldoet aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'. Dus of de behandeling als effectief kan worden beschouwd. De organisatie van zorgverzekeraars - Zorgverzekeraars Nederland (ZN) - heeft daarvoor een 'Procedure Zorgadviestraject GGZ' in het leven geroepen. In het kader van dit zorgadviestraject adviseert het Kenniscentrum GGZ van ZN de individuele zorgverzekeraars over de vraag welke therapieën wel of niet voldoen aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'. Het is aan de individuele zorgverzekeraars om dit advies wel of niet over te nemen.
Bij onduidelijkheid of twijfel kunnen onder meer zorgverzekeraars vragen om het oordeel van het Zorginstituut. Welke psychologische zorg vanuit het basispakket voor vergoeding in aanmerking komt, is terug te vinden in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar. Deze behandelingen vallen onder de geneeskundige GGZ. Lees hierover meer op de pagina 'Geneeskundige GGZ'.
Op de website van Zorgverzekeraars Nederland staat de meest recente versie van de ZN circulaire 'Therapieën GGZ'. In deze circulaire staan de gezamenlijke adviezen over of therapieën voldoen aan de 'stand van wetenschap en praktijk'. Dus of de behandelingen als effectief kunnen worden beschouwd.
Standpunten over specifieke behandelingen
In het verleden heeft het Zorginstituut standpunten ingenomen over de volgende specifieke behandelingen:
- Standpunt Tolkvoorziening voor anderstaligen in de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg
- Standpunt behandeling bij misofonie
- Standpunt bevorderen van participatie van cliënten met een psychische stoornis
- Standpunt vaktherapie en dagbesteding in de geneeskundige GGZ
- Standpunt internetbehandelingen bij depressie
- Standpunt Mindfulness bij psychische stoornissen
- Verslavingszorg in beeld - alcohol en drugs
- Standpunt Minnesota Model - behandeling voor alcoholverslaving
- Preventie van problematisch alcoholgebruik
-
Standpunt psychoanalyse en langdurige psychoanalytische psychotherapie
- Cognitieve gedragstherapie 'Beating the Blues' is een te verzekeren prestatie
Eigen risico
Psychologische behandelingen vallen onder het eigen risico.
Geen verzekerde geneeskundige GGZ
De volgende interventies zijn wettelijk uitgesloten van de basisverzekering. De behandeling van deze problemen worden niet uit het basispakket vergoed:
- Hulp bij problemen met werk, zoals overspanning en burnout (dit staat in artikel 2.1, onderdeel i van de Regeling zorgverzekering).
- Hulp bij relatieproblematiek (dit staat in artikel 2.1, onderdeel i van de Regeling zorgverzekering).
- De behandeling van aanpassingsstoornissen, bijvoorbeeld na echtscheiding, bij rouw, verlies van werk (dit staat in artikel 2.1, onderdeel h van de Regeling zorgverzekering).
De volgende interventies behoren tot een zogenaamd ander domein dan de gezondheidszorg, dus geen Zvw of Wet langdurige zorg:
- Psychosociale hulp: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
- Zorg bij leerstoornissen, waaronder dyslexie: Jeugdwet
- Bemoeizorg vanuit de Openbare GGZ (OGGZ): Wmo
Regelgeving
- De geneeskundige GGZ (zorg zoals medisch specialisten en klinisch psychologen die plegen te bieden) staat beschreven in artikel 2.4 van het Besluit zorgverzekering
- Deze zorg moet voldoen aan de stand van de wetenschap en praktijk artikel 2.1, 2e lid van het Besluit zorgverzekering