Equalis-rapport - onderzoek vergoeden extramurale vaccinaties
In opdracht van Zorginstituut Nederland heeft onderzoeksbureau Equalis onderzocht welke knelpunten en oplossingsrichtingen er zijn in het vergoeden van vaccinaties voor medische risicogroepen. Bijvoorbeeld patiënten met een verminderde afweer. Het onderzoek laat zien dat de vaccinatiezorg voor medische risicogroepen versnipperd is. Ook is de vaccinatiezorg verschillend georganiseerd in regio’s, binnen regio’s en zelfs binnen ziekenhuizen. Hierdoor zijn vergoedingsafspraken niet duidelijk en is de toegang tot vaccinatiezorg niet voor iedereen gelijk.
Aanleiding: meer inzicht nodig in manier van vergoeden
In juni 2021 publiceerde het Zorginstituut, op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het advies Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen: wie neemt de regie?’. Hierin beschreven we de knelpunten in de vaccinatiezorg die uit het basispakket wordt vergoed. We deden 4 aanbevelingen:
- Creëer duidelijkheid over regie en verantwoordelijkheid.
- Organiseer een vast zorgpad.
- Centraliseer richtlijnen en patiënteninformatie.
- Maak routes voor vergoeding duidelijk.
Mensen die de meeste baat kunnen hebben bij goede vaccinatiezorg, ontvangen deze zorg op dit moment onvoldoende. Daarom is belangrijk om met de 4 aanbevelingen aan de slag te gaan. Preventieve zorg kan zwaardere zorg voorkomen. Bovendien groeit het aantal mensen in de medische risicogroepen en stijgt de vraag naar vaccins. Daarom is het noodzakelijk om tot oplossingen te komen.
Samenvatting: door versnipperde vaccinatiezorg vergoeding niet duidelijk en ongelijke toegang tot vaccinatiezorg
Het onderzoek van Equalis laat zien dat er diverse knelpunten zijn in het vergoeden van vaccinaties voor medische risicogroepen. Voor het onderzoek hebben zij interviews gehouden met zorgverleners, patiënten, GGD-medewerkers en zorgverzekeraars. Ook is er een vragenlijst gestuurd naar alle GGD-regio’s. De belangrijkste conclusies zijn:
- Vaccinatiezorg voor medische risicogroepen is momenteel versnipperd en het ontbreekt aan centrale regie en verantwoordelijkheid.
- De versnippering leidt tot onduidelijkheid over de vergoeding.
- De vergoeding sluit niet altijd aan bij medische richtlijnen en het huidige beleid staat innovatie in de weg.
- Partijen vinden het belangrijk dat verschillende zorgpaden mogelijk blijven en dat de vergoeding onafhankelijk is van het gekozen zorgpad.
Wat doet het Zorginstituut met de resultaten van het onderzoek?
We nemen de resultaten van het Equalis-rapport mee in ons vervolgadvies aan VWS. Hierin geven we inzicht in de bestaande routes voor het vergoeden van vaccinaties. Ook maken we duidelijk welke vaccinatiezorg uit het basispakket vergoed kan worden. Verder geven we oplossingsrichtingen voor de knelpunten in de vergoeding. Met het vervolgadvies willen we zorgen voor passende vaccinatiezorg voor medische risicogroepen.