Psychosociale zorg bij somatische ziekte

Zorginstituut Nederland onderzoekt samen met betrokken zorgpartijen hoe psychosociale zorg bij een somatische (lichamelijke) ziekte zo passend mogelijk kan worden ingezet. Het doel is om problemen aan te pakken met het uitvoeren van de kwaliteitsstandaard ‘Psychosociale zorg bij somatische ziekte’. Deze kwaliteitsstandaard beschrijft wat goede psychosociale zorg is, en op welke wijze die geleverd moet worden. 

Passende psychosociale zorg bij somatische ziekte

Bij een somatische ziekte heeft iemand last van lichamelijke klachten. Als mensen door ziekte ook mentale en sociale klachten ervaren, kunnen zij ook hiervoor worden behandeld. Er is dan sprake van psychosociale zorg bij somatische ziekte. 

De registratie van alle activiteiten die vallen onder psychosociale zorg bij somatische ziekte is beperkt inzichtelijk. Hierdoor is het onduidelijk in hoeverre patiënten passende psychosociale zorg ontvangen. Daarom is het ook onduidelijk in hoeverre psychosociale zorg wordt uitgevoerd volgens de afspraken van de kwaliteitsstandaard ‘Psychosociale zorg bij somatische ziekte’.

Inzicht creëren in de uitvoering van psychosociale zorg

Samen met betrokken zorgpartijen onderzoeken wij hoe er meer inzicht kan komen in de uitvoering van psychosociale zorg bij somatische ziekte. Het gaat daarbij echt om welke activiteiten door wie worden uitgevoerd, niet om het effect op de klachten. De eerste verkenning van het probleem vatten wij in 2024 samen in een probleemanalyse.

Pakketagenda

Het onderwerp psychosociale zorg bij somatische ziekte staat op de pakketagenda passende zorg 2023-2025. Zorginstituut Nederland heeft samen met vertegenwoordigers van zorgprofessionals, cliënten en zorgverzekeraars een pakketagenda opgesteld. Hierop staan onderwerpen die passende zorg moeten bevorderen en niet-passende zorg moeten tegengaan. Dat is zorg die niet effectief is voor de patiënt. De verwachte winst zit vooral in betere inzet van schaars beschikbare personeel. Dat heeft een positief effect op de houdbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. Ook de uitvoering van de pakketagenda wordt samen gedaan. Dit is afgesproken in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Lees meer over pakketagenda passende zorg 2023-2025.

Voor informatie

Hebt u een vraag over deze werkagenda? Stuur dan een e-mail naar:

Maarten Wegman
E-mail: mwegman@zinl.nl

of

Wouter van der Pas
E-mail: wpas@zinl.nl 

Planning

Planning tot aan publicatie plan van aanpak
Stap in het proces Datum
Start project april 2024
Probleemanalyse oktober 2024
Plan van aanpak maart 2025

Betrokken partijen

De lijst met betrokken partijen wordt tijdens het project nog aangevuld met patiënten- en beroepsverenigingen.

  • De Nederlandse GGZ (NLggz)
  • Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) 
  • Platform MEERGGZ
  • Zorgverzekeraars Nederland (ZN)